بهینه سازی بخشی از شبکه آبرسانی تهران با روشی مبتنی بر الگوریتم ژنتیک و نقش آن در کمینه سازی نشت به عنوان عاملی تاثیرگذار در مدیریت شهری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی علوم مدیریت و حسابداری
  • کد COI اختصاصی: IMSYM08_064
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 222
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا شاه حسینی

عضو هیات علمی گروه مهندسی عمران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد صفادشت

امیرارسلان قراگزلو

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران آب و سازه هیدرولیکی، دانشکده فنی و مهندسی،دانشگاه مراغه،مراغه،تهران

مهدی ماجدی اصل

دانشیار گروه مهندسی عمران،دانشکده فنی و مهندسی،دانشگاه مراغه،مراغه،ایرا ن

مهدی فولادی پناه

استادیار گروه مهندسی عمران ،واحد رامهرمز،دانشگاه آزاد اسلام ی،رامهرمز،ایرا ن

چکیده

منابع تجدید شونده آب به عنوان مهمترین نیاز اولیه انسان، به دلایلی چون افزایش جمعیت، رشد روزافزون صنایع و کشاورزی و بالارفتن سطح رفاه و بهداشت، رو به کاهش است. این موضوع در ایران به عنوان یکی از کشوره ای خشک جهان، از اصلی ترین چالشهاست وبهره برداری بهینه از منابع آب، یک الزام است. در کلانشهر تهران به عنوان پایتخت و مهمترین شهر ایران، یکی از مهمترین مسائل درمدیریت شهری، وجود شبکهی آبرسانی کارآمد و کم حادثه است. شبکههای آبرسانی تاسیساتی زیربنایی هستن د که اجزای آنها به تدریج،دچار فرسودگی شده و به دلیل افزایش شکست لوله ها و نشت از نقاط دارای فشار زیاد، تلفات آب در آنها افزایش مییابد که این موضوععلاوه بر هدر رفت آب و نارضایتی مصرف کنندگان، باعث مشکلات متعددی از قبیل بر هم خوردن تعادل شبکه آبرسانی و ایجاد مشکلاحتمالی در بخشهای دیگر آن، اختلال در ترافیک و هزینههای بسیار زیاد عملیات جایگزینی لوله های آسیب دیده میگردد. شبکه موردبررسی، بخشی از شبکه آبرسانی شمال غربی تهران است که با استفاده از داده های موردنیاز اعم از تراز ارتفاعی و دبی خروجی گرهها،مشخصات لوله ها و مخزنها، محل شیرهای فشارشکن و غیره، با نرم افزار WaterGEMS شبیهسازی شده و نقاطی که به دلیل فشار بیشاز حد، احتمال شکست لوله یا نشت در آنها زیاد است )نقاط بحرانی( مشخص شدهاند. سپس با استفاده از نتایج شبیه سازی به عنوانورودی مدل بهینه سازی مبتنی بر الگوریتم ژنتیک ) GA ( ، شبکه از نظر توزیع فشار بهینه سازی شده است. نتایج بدست آمده نشانمیدهد که روش بکار رفته، باعث کاهش پتانسیل نشت در شبکه از طریق بهبود توزیع فشار با کاهش فشار بیشینه به میزان ۲۳.۰۸درصد و افزایش فشار کمینه به میزان ۱۶.۶۷ درصد شده و در مقایسه با مدل شبیه سازی، هزینه کل لوله ها، در حدود ۱۶.۱۴ درصدکاهش یافته است.

کلیدواژه ها

بهینه سازی شبکه آبرسانی، مدیریت شهری، الگوریتم ژنتیک، تلفات آب، WaterGEMS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.