تحلیل ابعاد اجتماعی- اقتصادی بافت های فرسوده شهر کرمانشاه با استفاده از GIS (مطالعه موردی: محله سید جمال الدین جنوبی)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سمینار ملی کاربرد GIS در برنامه ریزی اقتصادی، اجتماعی و شهری
  • کد COI اختصاصی: GISPESU01_048
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2601
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میلاد عبدیان راد

دانشجوی کارشناسی ارشدجغرافیا و برنامه ریزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد

چکیده

یکی از مهم ترین مشکلاتی که در مورد اغلب بافت های فرسوده و مرکزی شهری با سابقه کهن قابل تشخیص است، مسأله بروز تغییرات ناخواسته و مستمر در ترکیب اجتماعی ساکنای این قبیل بافت هاست. هجوم و اسکان قشرهای کم درآمد، مهاجر، سالخورده و آسیب پذیر جامعه در بافت های قدیمی، فرسودگی بیشتر بافت و تخلیه سکونتگاه ها و ایجاد بستری برای تجمع معتادان و افزایش ناهنجاری های اجتماعی از جمله معضلات این گونه بافت هاست. ساختار جمعیتی- اجتماعی این گونه بافت ها که عمدتاَ شامل بازنشستگان، افراد بیکار، افراد دارای مشاغل غیررسمی، خانوارهای تهیدست با ضریب تاکفل بالا، خانوارهای دارای سرپرست زن و افراد سالخورده و ناتوان، روی هم رفته گروه هایی است که از نظر اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی ضعیف اند. بنابراین عدم توانایی ساکنین از لحاظ اقتصادی و اجتماعی برای مشارکت در امور محله از یکسو، کیفیت پایین ابنیه و آشفتگی و ناکارآمدی شبکه ارتباطی و کمبود خدمات و تسهیلات و ... از سوی دیگر، شرایط نامناسبی را برای زندگی ساکنین بافت های قدیمی به وجود آورده است. هدف این پژوهش شناخت و بررسی پایگاه اقتصادی- اجتماعی و فرهنگی ساکنین بافت قدیم و فرسوده محله سید جمال االدین جنوبی(از محلات قدیمی و ساختار اولیه شهر کرمانشاه) در نابسامانی و فرسودگی بیش تر کالبدی- فضایی محدوده مورد نظر است. روش جمع آوری اطلاعات بر مبنای مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و نیز میدانی(پرسشنامه ای ) و نوع تحقیق کاربدی- توسعه ای و روش مطالعه ترکیبی از روش های توصیفی – تحلیلی، علی و پیمایشی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها (پرسشنامه ) از نرم افزار 16 Spss و در جهت تهیه و آنالیز نقشه ها از نرم افزار Arc GIS 9.3 استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که 57 درصد مسائل و مشکلات محله ناشی از مشکلات اجتماعی- اقتصادی و فرهنگی است و عمده ترین آن ها مربوط به وجود افراد معتاد، تزریقی، الکی و فقر و بیکاری شدید در محله می باشد.

کلیدواژه ها

ساختار اجتماعی- اقتصادی، بازیافت فرسوده، ساماندهی، GIS (سیستم اطلاعات جغرافیایی)، کرمانشاه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.