روشهای نوین و کلاسیک پایش و کنترل وضعیت آب در صنعت برق

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: کنفرانس ملی کاربرد فن آوری های نوین در شیمی و مهندسی شیمی
  • کد COI اختصاصی: CCHCONF01_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید قهرمان افشار

استادیار، گروه پژوهشی شیمی و فرایند، پژوهشگاه نیرو، تهران، ایران

حسین قاسمی نژاد

کارشناسی ارشد، گروه پژوهشی شیمی و فرایند، پژوهشگاه نیرو، تهران، ایران

شیما زندباف

دکتری، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران

محسن اسماعیل پور

استادیار، گروه پژوهشی شیمی و فرایند، پژوهشگاه نیرو، تهران، ایران

چکیده

آب در صنایع مختلف و کارخانجات و نیروگاه های تولید برق نقش حیاتی دارد. به نحوی که بخش عمده ای از آب مصرفی بخش صنعت در نیروگاه ها مصرف می گردد. کنترل کیفیت آب نیروگاه ها از مسائل بحرانی و کلیدی صنعت برق محسوب می شود. فرایند کنترل شیمیایی نیروگاه ها در سال های گذشته غالبا با روش های شیمی کلاسیک (شیمی تر نظیر تیتراسیون ها و...) سنجش و کنترل می شد. از معایب اصلی این روش ها می توان به آفلاین بودن آن ها و عدم امکان اندازه گیری خلوص آب در شرایط واقعی بویلر و سیکل قدرت(دما و فشار بالا) اشاره نمود. به علاوه دقت پایین روش های شیمی کلاسیک از معایب بزرگ این سیستم ها محسوب می شود. در نیروگاه ها به ویژه نیروگاه حرارتی، بررسی پایش و کنترل ناخالصی های یونی در بخارات آب استفاده شده در فرایند تولید نیرو شامل آب خام، آب بویلر، بخار و آب خنک کن ضروری است. حضور گونه های یونی خورنده مانند سدیم، کلرید و سولفات در سیکل بخار آب حتی به میزان بسیار ناچیز می تواند سبب خوردگی تجهیزات نیروگاهی از قبیل لوله های بویلر، ژنراتورهای بخار و پره های توربین ها شود. از این رو اندازه گیری pH، هدایت الکتریکی، سختی کل، سدیم، سیلیکا، فسفات، هیدرازین، آهن، مس، روی، کبالت، نیکل، آنیون های خورنده(کلرید، سولفات و...) و آمین ها در چرخه آب - بخار ضروری است. در رابطه با آب خنک کن اندازه گیری پارامترهای pH، هدایت الکتریکی، سختی کل، کلرید، بازدارنده ها، فلزات سنگین، آهن، کلسیم و منیزیم، روی و آنیون های خورنده می بایست در طول فرایند برای کنترل خوردگی انجام گردد.

کلیدواژه ها

صنعت برق، آب، رژیم های نیروگاهی، هدایت الکتریکی، سختی کل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.