جلوه های هنری در تزئینات کاشی کاری مسجد عتیق شیراز

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: شانزدهمین کنفرانس ملی شهرسازی، معماری، عمران و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: PSHCONF16_060
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه آزادی طلب

کارشناسی دانشگاه فنی و حرفه ای کاشان

کوثر علی نظری

دانشجوی کارشناسی دانشگاه فنی و حرفه ای ایلام

آرزو ختار

مدرس دانشگاه فنی و حرفه ای ایلام

چکیده

مسجد جامع عتیق کهنترین مسجد شیراز می باشد که مسجد جمعه یا آدینه نیز نامیده می شود. این مسجد اولین هسته مذهبی در شهر شیراز است که جدا از عملکرد مذهبی نقش اجتماعی-سیاسی نیز داشته است. کاوش های باستان شناسی نشان می دهد که بنای این مسجد بر روی عبادتگاه قدیمی قرار گرفته است؛ اما به علت محدودیت در کاوش ها، مشخص نیست که این عبادتگاه دقیقا متعلق به کدام دوره است؛ اما این واضح است که طرح مسجد جامع عتیق از الگویی ما قبل خود بهره برده است. در پژوهش حاضر سعی به آن بوده است که جلوه های هنری در تزئینات با تمرکز بر کاشی کاری این بنا بررسی شود نتایج به دست آمده با استناد به تصاویر و بزرگنمایی به دست آمده از نقوش کاشی کاری است. برجسته ترین بخش کاشی کاری شده بر روی چهار کتیبه نام دوازده امام بر روی کاشی نگاشته شده و در جرزهای دو طرف این سردر نصب شده است. برجسته ترین بخش کاشی کاری شده بر روی چهار کتیبه نام دوازده امام بر روی کاشی نگاشته شده و در جرزهای دو طرف این سردر نصب شده است که با بزرگنمایی این قسمت سعی بر بررسی چرایی نصب این نوع کاشی کاری بر سردر داریم. مردم بر این باور هستند که قبله قبل از تغییر به این سمت بوده و به این مسجد مسجدالاقصی نیز می گویند .این مسجد تغییر کاربری داده شده و ابتدا آتشخانه بوده است. در این عمارت یک جلد قرآن پاره جزء به جزء مربوط به دوره شاه اسماعیل صفوی که در گوشه تمام صفحات آن نوشته مسجد جامع عتیق و چند قرآن تک جزئی وجود داشته است. اکنون تمام این قرآنها در موزه پارس شیراز نگهداری میشوند. ضلع شمالی این مسجد دارای دو در شمال شرقی و شمالی، یک ایوان و شبستان است.

کلیدواژه ها

جلوه های هنری،تزئینات کاشی کاری،مسجد عتیق شیراز،شیراز،مرمت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.