ریشه ظهور داعش: یک مدل نظری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم سیاسی، حقوق و فقه، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PSLJ-6-4_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرمحمد حاجی یوسفی

دانشیار علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه شهید بهشتی

راضیه شمسی فر

کارشناس ارشد روابط بین الملل دانشگاه شهید بهشتی تهران

رضا خراسانی

دانشیار علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی تهران

چکیده

داعش به عنوان نمایشی نو از بنیادگرایی اسلامی افراطی، جنایات بسیاری را در مناطق مختلف به بهانه ی احیای خلافت اسلامی مرتکب شده و به عنوان یک بازیگر موثر در روابط بین الملل، نقش فزاینده ای را در معادلات بین المللی کنونی ایفا کرده است. هدف پژوهش، بررسی عوامل داخلی و خارجی ظهور داعش است. فرضیه ی پژوهش این است که داعش یک گروه خشونت زای سیاسی حاصل از عوامل داخلی(نارضایتی های سیاسی و اجتماعی یا نبود دمکراسی)است که توسط عوامل خارجی(قدرت بزرگ امریکا) تقویت شده است. نوع پژوهش حاضر، توصیفی-تحلیلی می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد منطقه ی خاورمیانه دارای اعتبارات مهمی همچون نیروی انسانی، تمدن اسلامی، موقعیت ژئوپلتیک و منابع طبیعی است که دول منطقه نتوانسته اند این اعتبارات را مدیریت کنند و تنها از منابع طبیعی در این منطقه استفاده کرده اند که این خود اقتدارگرایی دولت ها در خاورمیانه را نهادینه کرده و نهایتا نبود دمکراسی و توسعه نامتوازن اقتصادی را به دنبال داشته و این موجب محرومیت ذهنی و عینی نیروی انسانی در ابعاد مختلف و در نهایت نارضایتی و تولید، حمایت، تقویت و هدایت داعش شده است. ما، برای رسیدن به این یافته ها، از ترکیب سه نظریه«محرومیت نسبی»، «دولت-ملت سازی ناقص»؛ «برخورد تمدن ها» و معرفی چارچوب مفهومی نوین «اعتبار؛ اعتماد؛ تعامل» استفاده کرده ایم.

کلیدواژه ها

ریشه داعش، محرومیت نسبی، رویکرد دولت-ملت سازی ناقص، نظریه برخورد تمدن ها، چارچوب مفهومی اعتبار؛ اعتماد؛ تعامل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.