مدیریت مشارکتی در آموزش و پرورش

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 3، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_JRPE-3-31_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سکینه سهندی طرق

دانشجوی دکترای مدیریت آموزشی و گروه علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، ایران

رمضان جهانیان

عضو هیئت علمی، گروه علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، ایران

چکیده

مدیران در هر سازمانی به خصوص سازمان های آموزشی اهمیت بسیاری دارند و گرانبهاترین سرمایه ی انسانی هر سازمان به شمار میروند. اثربخشی سازمان آموزشی در گرو مدیریت اثربخش این نظام است. در سازمانهای آموزشی مدیر یکی از مهمترین عوامل جلب مشارکت افراد به حساب می آید. نقش رهبری مدیر در جهت دادن به مشارکت و هدایت آن امری حساس و مهم است. مدیریت مشارکتی سبکی است نو در مدیریت، که در دهه های اخیر مطرح شده است. بسیاری از معلمان و مربیان بزرگ مدیریت مشارکتی را راه چاره ای برای مدیریت خود کامه و دیوان سالار رانده ی گذشته به شمار می آورند. مدیریت مشارکتی دارای فلسفه ای است که ایجاب می کند، تصمیم گیری سازمانی چنان صورت می گیرد که اطلاعات درون داده ها و مسیولیت ها به پایین ترین رده های سازمانی مربوط به آن تصمیم منتقل شود. مشارکت در مدیریت به معنای ایفای نقش از طریق اظهار نظر ارایه پیشنهاد و تصمیم گیری و قبول مسیولیت در زمینه ی فعالیت های سازمانی انتخاب نوع کار بهبود و توسعه ی کار و توزیع دستاوردهاست. عوامل تعیین فرهنگ سازمانی به گونه ای اساسی بر امکان توفیق اجرای مدیریت مشارکتی اثر می گذارد. چنانچه عوامل تعیین کننده فرهنگ سازمانی ارزش های مدیریت مشارکتی را حمایت نکنند سازمان باید تغییر و تحول فرهنگی را در نظر بگیرد و موفقیت در استفاده از مدیریت مشارکت جویانه به وضعیت و موقعیت بستگی دارد و برای تحقق مشارکت در مدیریت باید بسترهای لازم را فراهم کرد. مشارکت در سازمانها از ابزارهای مهم تصمیم گیری است این موضوع در مدیریت آموزشی به لحاظ رواج فرهنگ مشارکت جایگاه ویژه ای دارد. مدیران مدارس می توانند از راه های گوناگون از جمله شوراهای دانش آموزی و انجمن اولیا و مربیان مشارکت همگانی را در امور مدرسه جلب کنند. در آخر این مقاله فایده های مشارکت در مدیریت و همچنین محدودیت و موانع موجود در آن مورد بررسی قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

مشارکت، آموزش و پرورش، مدیریت، انجمن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.