شناسایی عوامل موثر بر مدیریت کیفیت خدمات در سازمان ملی زمین و مسکن
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات اقتصاد، مدیریت مالی و حسابداری، دوره: 3، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_EMA-3-3_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 194
نویسندگان
کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی گرایش تحول، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران
کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی گرایش تحول، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران
دکتری تخصصی تحقیق در عملیات تصمیم گیری گروهی - مرتبه استاد یار
چکیده
سیر تکامل دانش بشری و تحول در نظام های اداری کشور بدون انجام تحقیقات کاربردی و داشتن برنامه متوازن در تمامی حوزه های رفتار سازمانی ممکن نمی باشد. لذا هدف مقاله حاضر شناسایی عوامل موثر بر مدیریت کیفیت خدمات در سازمان ملی زمین و مسکن است. تحقیق حاضر از حیث هدف کاربردی و از نوع اکتشافی است. مجموعه عوامل یا عناصر اصلی تشکیل دهنده سیستم مورد نظر تحقیق به روش تکنیک ISM یا دلفی با توافق جمعی خبرگان پس ازغربال سازی معلوم گردید. روش پژوهش به صورت کیفی است و دارای دو مرحله تعریف مبانی و مفاهیم پایه مرتبط با مسئله و انتخاب تیم خبرگان می باشد. تیم خبرگان سازمان متشکل از تعداد ۱۱ نفر از افراد ذیصلاح و عمدتا از مدیران میانی و صاحب نظر سازمانی می باشند. در این تحقیق با بررسی پیشینه تحقیق و شاخص های سازمای ملی زمین و مسکن، ۸ عامل موثر بر مدیریت کیفیت خدمات در سازمان ملی زمین و مسکن مشخص شد: منابع انسانی، اصلاح ساختار، توسعه خدمات الکترونیک، رقابتی نمودن خدمات، ارزیابی عملکرد، رعایت حقوق ذینفعان، ابزار آلات و امکانات و رهبری. به کمک تیم خبرگان به بررسی اهمیت عوامل مختلف پرداخته شد و پس از تعیین عامل ها زیر عامل های آن مشخص گردید. پس از امتیاز دهی به زیر عامل های شناسایی شده بر اساس طیف لیکرت حداقل امتیاز ۱ حداکثر امتیاز ۹، محاسبه امتیاز کسب شده هر زیر عامل از مجموع نظرات خبرگان و بدست آوردن میانگین امتیاز نظرات خبرگان و غربالگری از طریق حذف و همپوشانی زیر عامل های تکراری و انتخاب ۲ زیر عامل که دارای بالاترین امتیاز می باشد بر اساس نظر خبرگان در نهایت ۱۶ عامل شناسایی گردید. با درنظر گرفتن عوامل شناسایی شده در مدیریت کیفیت خدمات سازمان ملی زمین و مسکن قطعا تحقیق کاربردی در زمینه هرکدام از عوامل می تواند زمینه برنامه ریزی کاملی را فراهم سازد.کلیدواژه ها
نظام های اداری کشور، رفتار سازمانی، مدیریت کیفیت خدمات، توافق جمعی خبرگان، سازمان ملی زمین و مسکنمقالات مرتبط جدید
- بررسی تاثیر موانع اجرای کیفیت برمدیریت کیفیت جامع با توجه به متغیرهای شهرت سازمانی ومشتریگرایی در شیلات استان بوشهر
- تاثیر سیاست های حاکمیت شرکتی بر شفافیت و کارایی حسابداری بخش عمومی
- بررسی شفافیت اطلاعات در امور مالی غیرمتمرکز
- تاثیر حمایت سازمانی ادراک شده و رفاه شغلی با توجه به نقش تعدیل گری تناسب فرد با شغل (مورد مطالعه: معلمان مدارس ابتدایی پسرانه شهرستانه بندرانزلی)
- مروری بر سبک های تصمیم گیری دانشجویان به هنگام خرید با در نظر گرفتن نقش سواد مالی آنها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.