نقش کیفیت زندگی کاری بر رضایت شغلی آموزگاران زن مقطع ابتدایی شهرستان آمل
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی علوم تربیتی، روانشناسی، مشاوره، آموزش و پژوهش
- کد COI اختصاصی: ESPCER05_167
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 358
نویسندگان
کارشناس ارشد رشته مدریت آموزشی
استادیار گروه مدیریت دانشگاه شمال
چکیده
هدف اساسی پژوهش حاضر بررسی کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی دبیران آموزش و پرورش شهرستان آمل است. با توجه به نقش اساسی و بنیادی آموزش و پرورش به عنوان مهم ترین بنیان ساختاری جامعه و نقش معلمان به عنوان عنصر اصلی سازنده این بنیاد، به متغیرهای کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی در میان دبیران جامعه مورد نظر پرداخته شده است. با استفاده از جدول حجم نمونه کرجسی و مورگان تعداد ۱۹۰ نفر برای نمونه آماری به روش طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. از پرسشنامه های استاندارد کیفیتزندگی کاری و رضایت شغلی برای گردآوری داده ها استفاده شد. میزان ضریب همسانی درونی سوالات (آلفای کرونباخ) برای پرسشنامه کیفیت زندگی کاری ۰.۹۵ و برای پرسشنامه رضایت شغلی ۰.۸۴ است و درنتیجه پایایی آنها تایید شد. روایی آنها را نیز متخصصان آماری تایید کردند. در نهایت ۱۹۰ پرسشنامه تکمیل و به روش همبستگی پیرسون،مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج به دست آمده از آزمونهای آماری بیانگر آن است که بین پرداخت منصفانه و کافی با رضایت شغلی به میزان (۰/۴۴۳) و بین محیط کار ایمن و بهداشتی با رضایت شغلی به میزان ( ۰/۳۷۴) و بین تامین فرصت رشد و امنیت مداوم با رضایت شغلی به میزان (۰/۲۴۳) و بین قانونگرایی در سازمان با رضایت شغلی به میزان (۰/۲۱۱) و بین وابستگی اجتماعیزندگی کاری با رضایت شغلی به میزان (۰/۱۴۷) و بین فضای کلی زندگی با رضایت شغلی به میزان (۰/۲۵۴) و بین یکپارچگی و انسجام و رضایت شغلی به میزان( (۰/۱۴۵ و بین توسعه قابلیت های انسانی به میزان (۰/۱۸۷) رابطه وجود دارد که این رابطه از لحاظ آماری در سطح ۰/۰۱ معنادار است.کلیدواژه ها
کیفیت زندگی کاری ، رضایت شغلی، قانونگرایی، توسعه قابلیت های انسانی، فرصت رشدمقالات مرتبط جدید
- بررسی جامع پتانسیلها و اثرات هوش مصنوعی و ChatGPT در پیشبرد و شکل دهی به فرآیندهای آموزشی مدرن
- بررسی کاربرد هوش مصنوعی در تعاملی سازی محیط یادگیری الکترونیکی
- تحلیلی از نقاط قوت و ضعف هوش مصنوعی در حل مسئله ریاضی
- استفاده از ChatGPT برای بهبود فعالیتهای آزمایشگاهی شیمی
- شخصی سازی آموزش و طراحی آموزشی به واسطه هوش مصنوعی در آموزش عالی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.