مقایسه تابش فرابنفش سی و پاستوریزاسیون بر ویژگی های شیمیایی و میکروبی آب آلبالو

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه میکروب شناسی مواد غذائی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFM-9-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیمیا درستی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.

محمد گلی

دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران. دانشیار، مرکز تحققیات لیزر و بیوفتونیک

شریفه شاهی

استادیار، مرکز تحققیات لیزر و بیوفتونیک در فناوری های زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.

چکیده

فرآیندهای غیرحرارتی مانند اشعه ماوراء­بنفش می تواند یک تکنیک امیدوارکننده و سالم برای حفظ ترکیبات مفید و مغذی آبمیوه­ها باشند. این مطالعه تاثیر پاستوریزاسیون (LTLT) و اشعه  UV-Cدر دوزهای ۸، ۱۵ و ۳۰ وات را بر تغییرات محتوای اسید آسکوربیک، آنتوسیانین­ها، فنول کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی آب آلبالو بلافاصله پس از فرآوری، و برخی ویژگی­های شیمیایی (pH، اسیدیته و رنگ) و میکروبی را طی ۱۲۰ روز نگهداری در دمای اتاق (۲۵ درجه سانتی گراد) مورد بررسی قرار داد. بر اساس نتایج به­دست آمده، اشعه­دهی به مدت ۱۰ دقیقه باعث افزایش چشمگیر  pHشد. سطح اسیدیته قابل تیتراسیون در طول دوره ذخیره­سازی افزایش یافت و نتایج pH را تاییدکرد. آب آلبالوهای تیمار شده با اشعه UV-C در مقایسه با نمونه­های پاستوریزه شده از محتوی اسید آسکوربیک، آنتوسیانین، فنول کل و فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتری برخوردار بودند. افزایش دوز و زمان اشعه­دهی تاثیر مثبتی بر افزایش میزان اسید آسکوربیک، آنتوسیانین­ها، فنول کل و فعالیت آنتی اکسیدانی داشت. شاخص روشنی (L*) و قرمزی (a*) در نمونه­های اشعه­دهی شده در مقایسه با نمونه پاستوریزه شده به­طور قابل توجهی بیشتر بود. در میان تیمارهای مختلف، نمونه­های اشعه­دهی شده با دوز ۳۰ وات به مدت ۶ و ۱۰ دقیقه از نظر ویژگی­های کیفی و میکروبی نسبت به سایر تیمارها ارجح بودند. در پایان دوره نگهداری، کمترین شمارش کپک و مخمرها در نمونه پرتودهی شده با دوز ۳۰ وات به مدت ۱۰ دقیقه به­دست آمد. در مجموع می­توان نتیجه گرفت که اشعه UV-C به عنوان یک جایگزین مناسب برای فرآیند پاستوریزاسیون (LTLT) آب آلبالو پیشنهاد می­شود.

کلیدواژه ها

پرتو فرابنفش, آب آلبالو, پاستوریزاسیون, خاصیت آنتی اکسیدانی, غیر فعال سازی میکروبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.