بررسی تاثیرگذاری بازارتهران بر پهنه بندی کاربری های محله بازار با تحلیل نقشه های GIS

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مطالعات طراحی شهری و پژوهش های شهری، دوره: 4، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_JDSJ-4-16_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی مزرعه فراهانی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد واحد علوم وتحقیقات تهران

حمید ماجدی

استاد تمام گروه معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد واحد علوم وتحقیقات تهران

چکیده

هدف از پژوهش حاضر سنجش تاثیرگذاری فعالیت بازار تهران بر پهنه بندی محله بازار می باشد. محله بازار تهران با مساحت ۹۳۵۰۲۴ مترمربع کاربری(غیر از معابر) و با جمعیت ۶۱۷۹ نفر در ناحیه ۳ شهرداری منطقه ۱۲ تهران حد فاصل خیابان ۱۵ خرداد از شمال، خیابان خیام از غرب، خیابان مولوی از جنوب و خیابان مصطفی خمینی از شرق قرار دارد. این پژوهش با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و با هدف شناختی، به کمک اطلاعات کتابخانه ای، اسنادی صورت پذیرفت. نمایش فضایی داده ‎ها با استفاده از نرم ‎افزارGIS بررسی و اطلاعات مربوط به محله بازار استخراج گردید. مطابق بررسی های صورت گرفته گسترش فعالیت های بازار تهران توانسته تاثیرات بسزایی در جهت تغییرات کاربری محلات پیرامونی خود خصوصا در سطوح با کاربری مسکونی داشته باشد. سهم سطح کاربری خالص مسکونی در محله بازار فقط ۷/۰ درصد از کل سطح محله بازار است. سهم سطوح کاربریهای تجاری در محله بازار در حدود ۶۰ درصد از کل مساحت کاربری های محله میباشد. کاربری های کارگاهی-صنعتی در محله بازار ۵/۱۱ درصد از سطح کاربریها را به خود اختصاص داده است. سهم درصد مسکونی مختلط ۷/۵ درصد و سهم کابری پاکینگ ۳/۶ درصد از سطح کاربری ها میباشد. این بررسی نشان میدهدکاربری های مسکونی غالبا به کاربری تجاری ، انبار کالا، کارگاه و کاربری های ناسازگار یا مختلط مسکونی تبدیل شده است که سهم بسزایی در فرسودگی بافت دارد.

کلیدواژه ها

تاثیرگذاری بازار، محله بازار تهران، نقشه های GIS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.