تحولات ساختاری –کارکردی مسکن سکونتگاه های روستایی پیرامون شهر اشترینان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی شهری چشم انداز زاگرس، دوره: 8، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_ZAGRO-8-28_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 252
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بیژن رحمانی

عضو هیات علمی گروه جغرافیای انسانی دانشگاه شهید بهشتی

مجید سعیدی راد

دانشجوی دکتری رشته جغرافیا و برنامه ریزی آمایش مناطق روستایی دانشگاه شهید بهشتی

مهسا جلالی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تهران

چکیده

گسترش شهرگرایی و خزش شهری در دهه های اخیر بسیاری از سکونتگاه های روستایی را که در پیرامون و حریم شهرها قرارگرفته اند با چالش مواجه ساخته است. یکی از این چالش ها تحولات ساختاری و به تبع آن تحول در کارکرد مسکن این تیپ از سکونتگاه های روستایی که در حاشیه شهرها به خصوص شهرهای متوسط و بزرگ هستند می باشد به دلیل اینکه در مباحث مربوط به برنامه ریزی فضایی و جغرافیایی  هر ساختاری کارکرد ویژه خود را می طلبد. بنابراین  درچنین شرایطی به دلیل گسترش و پیشروی کالبد شهر، روستای پیرامونی در خطر استحاله و فرورفتن در بافت و کالبد شهر قرار دارد  و همچنین متاثر از تحولات اقتصادی و اجتماعی و نیروهای بیرونی کالبد درونی روستا به خصوص مسکن، در معرض فروپاشی و از هم گسیختگی ساختاری – کارکردی قرار گرفته است. به طورکلی در این پژوهش برای بررسی تحولات ساختاری-کارکردی مسکن سکونتگاه های روستایی پیرامون شهر اشترینان و بعد مسئله شناسی  با روش پژوهش توصیفی – تحلیلی، تاثیرگذاری ۴ عامل و نیروی، ۱- محیطی –اکولوژیک ۲-اجتماعی –فرهنگی ۳- اقتصادی ۴-نهادی- سیاسی در اجزای  مسکن روستایی مورد تبیین قرارگرفته شده است و از شاخص هایی مانند تغییر در مساحت مسکن،معماری بومی مسکن،کیفیت بناهای مسکونی،طرح نمای مسکن،فرایند مجوز ساخت وساز و غیره استفاده گردیده است . این پژوهش بر اساس هدف کاربردی و روش بررسی آن توصیفی -تحلیلی می باشد.جامعه آماری پژوهش شامل ۴۱ روستا با۷۷۴۰ خانوار در بخش اشترینان شهرستان بروجرد می باشد.از این تعداد ۲۰ درصد روستاها به عنوان نمونه تعیین شدند و سپس حجم نمونه خانوار بر اساس فرمول کوکران  تعیین شد که ۱۳۴ خانوار را شامل می شودو به همین تعداد نیز پرسش نامه توزیع گردیده است.

کلیدواژه ها

تحولات, مسکن, ساختاری -کارکردی, سکونتگاه های روستایی, شهر اشترینان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.