ارزیابی عوامل موثر بر تحقق رویکرد شهر آرام؛ محدوده مورد مطالعه: مهرشهر کرج

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه دانش شهرسازی، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_UPK-3-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 315
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم اسماعیلی

دانشجوی دکتری شهرسازی، گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

محمدرضا خطیبی

استادیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

محمد رضا پورجعفر

استاد گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

بیان مساله: رشد و توسعه سریع شهرها و عدم توجه به نیازهای روحی در ایجاد آرامش کافی برای ساکنان که به افول کیفیت زندگی انجامیده، مسئله­ای است که بیشتر شهرهای دنیا با آن روبرو هستند. برای برطرف کردن چالش های پیش­رو، دیدگاه­های متعددی در راستای دستیابی به پایداری تدوین شده است؛یکی از جدیدترین و موفق ترین رویکردها، جنبش «شهر آرام» است که از اکتبر سال ۱۹۹۹ آغاز شد. هدف: هدف این مقاله بررسی خاستگاه، مفهوم، ویژگی­ها، الزامات و شاخص­های شهرآرام و ارزیابی عوامل موثر بر تحقق شهرآرام در مهرشهر کرج است. روش:روش تحقیق، روش فراتحلیل براساس شاخص­های بومی­سازی شده و داده­های پرسش­نامه است. بدین ترتیب که بعد از شناسایی مولفه­ها و شاخص­های شهرآرام از متون متعبر خارجی و براساس وضعیت منطقه مورد مطالعه، همپوشانی شاخص­های نهایی بر اساس موضوع تحقیق و قابلیت سنجش این شاخص­ها در منطقه، صورت گرفته است. یافته ها: براساس یافته­های روش دلفی، ۳۶ شاخص در ۶ دسته از مولفه­ها شامل: حفاظت از محیط زیست، زیرساخت­های سیاسی، کیفیت شهری، تولیدات محلی، مهمان­نوازی و دانش و معلومات به­منظور ارزیابی عوامل موثر بر تحقق شهرآرام در مهرشهر کرج استخراج گردید. در نتایج حاصل از بررسی عوامل موثر بر تحقق شهرآرام در مهرشهر کرج با استفاده از تحلیل عاملی، ۵ دسته از عوامل نهایی موثر بر تحقق رویکرد شهر آرام در مهرشهر کرج به دست آمد که عامل اول ۱۳.۷۷ درصد از واریانس کل را تبیین می­کند و شامل ۹ شاخص اصلی موثر بر تحقق رویکرد شهر آرام در مهرشهر کرج است. نتیجه: شهر آرام به عنوان رویکردی جدید در مدیریت و برنامه­ریزی توسعه شهری و به عنوان جایگزینی برای رویکردهای پیشین برنامه ریزی شهری است. چرا که شهر آرام بر منابع محلی، اقتصاد خودکفا و نقاط قوت فرهنگی و تاریخی منحصربه فرد یک شهر تمرکز دارد. همچنین شهر آرام می­تواند به عنوان یک استراتژی برای دستیابی متقابل بین اهداف توسعه اقتصادی، زیست محیطی و عدالت اجتماعی مطرح شود.

کلیدواژه ها

جنبش آرام, شهر آرام, مهرشهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.