ارزیابی ضرورت درخواست های تصویر برداری سی تی اسکن در بیمارستان های تحت نظر دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال ۱۳۹۸

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی بهداشت، درمان و ارتقای سلامت
  • کد COI اختصاصی: HWCONF09_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 434
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هستی عنانی سراب

دانشجوی کارشناسی رادیولوژی دانشگاه بیرجند

فاطمه غفاری

دانشجوی کارشناسی رادیولوژی دانشگاه بیرجند

حنانه ترابی

دانشجوی کارشناسی رادیولوژی دانشگاه بیرجند

فاطمه توفیقی نیا

دانشجوی کارشناسی رادیولوژی دانشگاه بیرجند

چکیده

سیتیاسکن یکی از روشهای تصویربرداری پزشکی است که امروزه در جهت تشخیص و درمان به موقعبسیاری از بیماری ها به کار می رود. استفاده گسترده از اشعه یونیزان طی سالهای اخیر، نگرانی هایی را برایایجاد سرطان به وجود آوردهاست و با توجه به اینکه در جریان سیتیاسکن، فرد در معرض اشعه یونیزان قرارمی گیرد ممکن است با ریسک بالایی از بروز سرطان همراه باشد.پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ضرورت درخواست های تصویر برداری سیتیاسکن در بیمارستان های تحت نظردانشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال ۱۳۹۸ انجام شد.مواد و روشها :جامعه آماری شامل ۱۰۳۴ بیمار، با نمونه گیری انتخابی و فرمول آماری مربوطه به دست آمد .اطلاعات بیماران که شامل جنسیت، سن، کدالکترونیکی و ناحیه مورد آزمون بود با رعایت اصول اخلاقی وعدم دسترسی به نام بیمار مراجعه کننده استخراج و در چک لیست های تهیه شده ثبت گردید همچنینطبیعی یا غیرطبیعی بودن هر آزمون بر اساس گزارس متخصص رادیولوژی تعیین شد.درنهایت اطلاعات به-دست آمده توسط نرم افزار SPSS مورد تجزبه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها :از ۱۰۳۴ بیمار مورد نظر، ۵۴۷ (معادل ۹ / ۵۲ %) زن و ۴۸۷ (معادل ۱ / ۴۷ %) مرد بودند. از بررسیسی تی اسکن های انجام شده، ۶۸۷ مورد (معادل ۴۴ / ۶۶ %) سی تی اسکن مغز، ۲۹۶ مورد (معادل ۶۲ / ۲۸%)سی تی اسکن شکم- لگن و ۵۱ مورد (معادل ۹۳ / ۴ %) سی تی اسکن گردن بود. کمترین و بیشترین درصد مواردغیرضروری، به ترتیب به سی تی اسکن گردن (۳۷ / ۳۱ %) و سی تی اسکن مغز (۴۸ / ۶۴ %) اختصاص داشت .نتیجه گیری :درمجموع همه ی آزمون ها، ۶ / ۵۸ درصد از سی تی اسکن های انجام شده بر روی بیماران،غیرضروری بوده است که علاوه بر اینکه دوز بالای اشعه، سلامت بیمار را به خطر می اندازد، هزینه های اضافی رابه بیمارستان و همچنین بیمار تحمیل می کند.

کلیدواژه ها

سیتیاسکن، ضرورت، بیرجند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.