ارزیابی روش پیچیده و استدلالی طراحی شبکه دفع آب های سطحی با استفاده از شبیه سازی- بهینه سازی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JWIM-12-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 359
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سونیا صادقی

دانشجوی دکتری سازه های آبی، گروه سازه های آبی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، ایران.

جمال محمدولی سامانی

استاد، گروه سازه های آبی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، ایران.

حسین محمد ولی سامانی

استاد، گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

طراحی سیستم مرتبط با سیلاب، با ریسک همراه است و لذا طرحی بهینه است که هر دو جنبه هزینه اجرا و خسارت احتمالی در آینده را مدنظر قرار دهد. انتخاب دوره بازگشت بارش-رواناب در این پژوهش براساس تحلیل ریسک صورت گرفته است. در این روش دوره بازگشتی انتخاب می شود که در آن مجموع هزینه های طرح و ریسک خسارت حداقل است. نرم افزار SWMM برای شبیه سازی هیدرولوژیکی- هیدرولیکی شبکه استفاده شد. بهینه سازی شبکه با استفاده از الگوریتم ژنتیک انجام شد. در مدل SWMM برای تبدیل بارش به رواناب از مدل مخزن غیرخطی و برای روندیابی آن از مدل موج دینامیک به عنوان دقیق ترین روش شبیه سازی استفاده شد. مدل تهیه شده در محله ای از تهران به کار برده شد و طرح بهینه با دوره بازگشت ۱۰ سال به دست آمد. هم چنین برای حل همین مساله روش استدلالی همین نرم افزار به عنوان ساده ترین روش محاسبه بارش-رواناب به کاربرده شد و محاسبات هیدرولیکی بدون درنظرگرفتن زمان انتقال در مجاری و استفاده از معادله مانینگ انجام شد. نتایج روش اخیر نشان داد که دوره بازگشت طراحی با روش اول یکسان بوده و جمع هزینه های طراحی ۱۶درصد بیش تر است. سپس از روش کلاسیک استدلالی برای طراحی استفاده شد. با به کاربردن روش کلاسیک استدلالی که در آن زمان انتقال در مجاری در نظر گرفته می شود، دبی های پیک برای هر لوله کاهش یافت و در نهایت هزینه های طراحی با مقایسه با دقیق ترین روش ۵ درصد بالاتر بوده است؛ بنابراین از این روش بسیار ساده می توان برای طراحی استفاده نمود.

کلیدواژه ها

الگوریتم ژنتیک, روش استدلالی, روش پیچیده, روش SWMM

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.