مبانی فلسفی علامه طباطبائی در تفسیر آیات مرتبط با شرور تکوینی در قرآن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم انسانی در حکمت معاصر با محوریت علامه طباطبایی
  • کد COI اختصاصی: HCWCONF01_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 304
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن کرمی

دانش آموخته سطح ۴ حوزه علمیه قم

حامده راستایی

استادیار گروه فلسفه موسسه آموزش عالی آل طه، تهران

چکیده

موضوع این مقاله مبانی فلسفی علامه در تفسیر آیات مرتبط با شرور تکوینی در قرآن است. مسئله شر از جمله مباحثی است که اندیشمندان مختلف همچون متکلمان، مفسران و فیلسوفان هریک بنا به روش و مشرب خویش این موضوع را مورد واکاوی قرار داده اند. علامه طباطبائی از سویی صاحب تفسیر قیم المیزان است و ازسوی دیگر فیلسوفی نامدار و اندشمندی ژرف اندیش است. با این وجود نه تنها میان آرای فلسفی و تفسیری ایشان درباره مسئله شرور منافات و اختلافی نیست، بلکه مبانی تفسیری علامه در این مسئله عمدتا مبانی فلسفی او هستند. ایشان با تکیه بر چند اصل و مبنای فلسفی نظیر قاعده بسیط الحقیقه و عنایت، معتقد به احسن بودن نظام تکوین و عدم دخول شر در تکوین است و وجود شرور را در قضای الهی به نحو اعتباری و یا به نحو قیاسی تبیین میکند. درباره آیاتی که بحث شرور را به گونه ای مطرح نموده است که منسوب به تکوین و آفرینش و فعل الهی به نظر میرسد، علامه این آیات را با آیات نظام احسن تفسیر میکند و با توجه به مباحث عقلی و مبانی فلسفی قرآن کریم نیز شرور را در حقیقت به فعل الهی نسبت نمیدهد.

کلیدواژه ها

علامه طباطبائی، شرور، خیر، المیزان، نظام احسن.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.