نظام تجاری و نوگرایی صنعتی در تبریز عصر قاجار

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهش نامه تاریخ اجتماعی و اقتصادی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSEH-10-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریا ویولت شکیبا

دانشجوی دکتری شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، قزوین، ایران

منوچهر طبیبیان

استاد گروه شهرسازی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

عباس قدیمی قیداری

دانشیار گروه تاریخ،دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

چکیده

به­دنبال انقلاب صنعتی و شکل­گیری نظام نوین تجاری، از قرن ۱۹م ایران توسعه­نیافته به دلیل موقعیت استراتژیک و اهداف اقتصادی مورد توجه قدرت های استعماری قرار گرفت. نخستین جرقه­های تفکر در علل ترقی غرب و نیز توسعه­نیافتگی ایران با شکست ایرانیان از روسیه در ذهن عباس­میرزا رقم خورد. تقدم تبریز بر بهره­مندی از نوآوری­های صنعتی و سرمایه­گذاری شرکت­های خارجی به عواملی چون موقعیت مناسب جغرافیایی، ولیعهدنشین بودن و سرمایه­گذاری بازرگانان شهر بستگی داشت. پرسش اصلی مطرح پژوهش این است که چه تغییر و تحولی و تحت تاثیر چه عواملی در نظام تجاری و صنعت تبریز عصر قاجار رخ داد؟ مهمترین دستاورد پژوهش بر ایجاد صنایع نوین و نظام جدید تجاری تبریز استوار است که در این راستا مظاهر مدرنیته ازقبیل مراکز صرافی­، بانک­، صنایع ریسندگی و قالی­بافی، چاپخانه، برق، و تلفن ایجاد گردیدند. تجار آذربایجانی نیز در تاسیس مراکز تجاری و صنعتی نقش فعالی ایفا نمودند. رشد مداوم بازرگانی در اوایل قرن ۱۴ق. موجب ترغیب سرمایه­گذاران خارجی به گسترش فعالیت های اقتصادی و تولیدی خود در تبریز شد. اما واردات کالاهای فرنگی به صنایع­دستی و کارگاه­های تولیدی بومی آسیب فراوانی زد. این مقاله با تکیه بر منابع، نشریات و اسناد تاریخی، به روش توصیفی- تبیینی، تحولات اقتصادی و صنعتی شهر تبریز را بررسی نموده است.

کلیدواژه ها

تبریز, قاجار, نوگرایی صنعتی, بازرگانی, تجار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.