تاثیر محلول پاشی سیلیکات پتاسیم بر برخی ویژگی های رشدی، رنگیزه های فتوسنتزی و فعالیت آنتی اکسیدانی فیسالیس (Physalis peruviana L.) در شرایط تنش شوری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: کنگره گیاهان دارویی؛ مکانیزاسیون و فرآوری
  • کد COI اختصاصی: MPMPA01_099
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 262
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دلنیا فلاحی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

عباس حسنی

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

ابوالفضل علیرضالو

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

شوری خاک یا آب یکی از مشکلات جدی برای تولید محصولات کشاورزی در اراضی خشک و نیمه خشک محسوب می شود. امروزه به کارگیری روش های صحیح تغذیه معدنی نظیر استفاده از ترکیبات حاوی عنصر سیلیس (Si) برای کاهش اثرات زیانبار تنش های مختلف بر گیاهان مورد توجه زیادی قرار گرفته است. لذا به منظور ارزیابی تاثیر تنش شوری ناشی از کلرور سدیم (در غلظت های صفر، ۲۵، ۵۰ و ۷۵ میلی مولار) و محلول پاشی سیلیکات پتاسیم (در غلظت های صفر، ۱۵۰ و ۳۰۰ میلی گرم در لیتر) بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه فیسالیس (Physalis peruviana) یک آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام پذیرفت. نتایج نشان داد تحت تاثیر تیمارهای شوری ویژگی های رشدی (نظیر طول ساقه، قطر ساقه، تعداد و مجموع طول شاخه های جانبی)، محتوی کلروفیل و کاروتنوئید به طور معنی داری کاهش یافت در حالی که میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی کل (به روش DPPH) افزایش معنی داری نشان داد. محلول پاشی سیلیکات پتاسیم موجب افزایش ویژگی های رشدی و میزان رنگیزه های فتوسنتزی و کاهش میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی گردید. درمجموع یافته های این تحقیق نشان داد که اثرات زیانبار تنش شوری بر ویژگی های رشدی و فیزیولوژیکی گیاه فیسالیس می تواند با محلولپاشی سیلیکات پتاسیم تعدیل گردد.

کلیدواژه ها

شوری کلرور سدیم، سیلیکون، کلروفیل، فعالیت آنتی اکسیدانی، ویژگی های رشدی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.