بهبود تخمین تخلخل در مخازن متراکم حاوی گاز با ترکیب نگارهای NMR و چگالی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی مهندسی مخازن هیدروکربوری، علوم و صنایع وابسته
  • کد COI اختصاصی: RESERVOIR01_064
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1611
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید فتاحی

دانشجوی کارشناسی ارشد ژئوفیزیک دانشگاه تهران

مجید نبی بیدهندی

استاد موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

مهدی تدینی

کارشناس ارشد مهندسی نفت

چکیده

نگار تشدید مغناطیسی هسته ای (NMR) با نگارهای نوترون، چگالی و مقاومت ویژه متفاوت می باشد، زیرا اندازه گیری های تشدید مغناطیسی هسته ای اطلاعاتی را فراهم می کند که بر روی سیالات سازند متمرکز است و بر ویژگی های ماتریکس غیرحساس می باشد. بهمنظور ارزیابی سازند، تعیین دقیق تخلخل و تراوایی و همچنین میزان و نوع سیالات موجود در سازند، ضروری می باشد. . مخازن متراکم حاوی گاز در خاور میانه 11 درصد از مخازن متراکم حاوی گاز جهان را شامل می شود. این در حالی است که هنوز به صورت ویژه عملیات اکتشافی چندانی برای یافتن این گونه مخازن در خاورمیانه و بویژه در ایران انجام نشده است. به همین منظور در این مقاله برای تخمین تخلخل توسط ترکیب نگارهای تشدید مغناطیسی و چگالی، از داده های حاصل از سه چاه یکی از مخازن متراکم حاوی گاز در منطقهObaiyedدر غرب مصر استفاده شده است. سپسمقادیر تخلخل پیش بینی شده با تخلخل حاصل از مغزه های چاه مقایسه گردیده و نتایج قابل قبولی بدست آمده است. معمولا از ترکیب نگارهای نوترون و چگالی به منظور تخمین تخلخل استفاده می گردد که این امر برای مخازن متراکم حاوی گاز از دقتبالایی برخوردار نمی باشد. اثراتی از قبیل سنگ شناسی، هیدروکربن های گازی و ناهمگنی سازند در ماسه های شیلی، عدم قطعیت محاسبه تخلخل را بالا می برد. با ترکیب نگارهای تشدید مغناطیسی هسته ای و چگالی، عدم قطعیت تعیین تخلخل به صورت قابل توجهی کاهش می یابد که در واقع از حذف نگار نوترون ناشی می شود. این حذف نیازمند مقدار اشباع سیال در ناحیه آغشته می باشد. نمونه های میدانی اهمیت ترکیب نگارهای تشدید مغناطیسی هسته ای و چگالی را در تعیین تخلخل مخازن متراکم حاوی گاز در مقایسه با نگارهای دیگر نشان می دهد.

کلیدواژه ها

تخلخل، نگار چگالی، نگار NMR، مخازن متراکم حاوی گاز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.