نقش ارکان اصلی شهر ایرانی اسلامی در مکان گزینی مراکز اقامتی مورد شناسی: شهر زنجان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری-منطقه ای، دوره: 3، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_GIAJ-3-7_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 239
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن احدنژاد روشتی

استادیار گروه جغرافیای دانشگاه زنجان

حیدر صالحی میشانی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته جغرافیا و برنامه ریزی توریسم دانشگاه زنجان

لیلا وثوقی راد

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته جغرافیا و برنامه ریزی توریسم دانشگاه زنجان

سید احمد حسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته جغرافیا و برنامه ریزی توریسم دانشگاه زنجان

چکیده

امروزه صنعت توریسم در دنیا، یکی از منابع مهم درآمد و در عین حال از عوامل موثر در تبادلات فرهنگی بین کشورهاست و به عنوان گسترده­ترین صنعت خدماتی جهان حایز جایگاه ویژه­ای است که همراه با به وجود آوردن تغییرات شگرف در سیمای زمین، اوضاع سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، منش و روش زندگی انسان­ها را دگرگون می سازد. این در حالی است که مراکز اقامتی یکی از اصلی­ترین عناصر در توسعه این صنعت محسوب می­شوند. بر این اساس هدف از این تحقیق بررسی نقش ارکان اصلی شهر ایرانی اسلامی در مکان­گزینی مراکز اقامتی می­باشد. روش انجام تحقیق، تحلیلی-کاربردی است. که به منظور طبقه­بندی و تجزیه و تحلیل اطلاعات مذکور از مدل­های ANP، میانگین نزدیک ترین همسایه، رگرسیون وزنی جغرافیایی، موران و مدل تحلیل شبکه استفاده شده است. برای انجام این عملیات از نرم افزارهای ARC/GIS و Super Decisions  بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از تحلیل نشان داد که ۸۲ درصد از عناصر اقامتی در گذشته در فاصله ۵ دقیقه از عناصر اصلی شهر قرار داشتن اما این رقم در چند سال اخیر با تغییر فاحش به تنها ۶۸ درصد رسیده است. این گریز از مرکز که در چند سال اخیر در اکثر شهرهای ایران و حتی جهان به چشم می خورد، هم می تواند ناشی از عوامل دافعه در مرکز و هم ناشی از عوامل جذاب در حاشیه شهرها باشند؛ لذا پس از ارزیابی نظر کارشناسان، مشخص گردید که در شهر زنجان هزینه­های عمومی با ضریب تاثیر ۰.۳۸ مهم ترین شاخص و قیمت زمین به عنوان مهم ترین زیرمعیار با وزن ۰.۴۹ بیشترین تاثیر را در انتخاب محل احداث مراکز اقامتی داشته­اند.

کلیدواژه ها

توریسم, عناصر اقامتی, نزدیک ترین همسایه, ANP, ارکان اصلی شهر اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.