اثر مصرف مواد بهبود دهنده خاکی و برگی بر عملکرد دانه و کارآیی مصرف آب آبیاری آفتابگردان (Helianthus annuus L.) در شرایط تنش کم آبی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRO-17-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد مرادی قهدریجانی

کمال سادات اسیلان

سید علی محمد مدرس ثانوی

چکیده

به منظور ارزیابی اثر تنش کم آبی بر صفات زراعی و کارآیی مصرف آب آبیاری گیاه آفتابگردان رقم هیبرید سینگل کراس آذرگل، آزمایشی در دو منطقه اصفهان و تهران در بهار سال ۱۳۹۱ اجرا شد. تیمارهای آزمایشی به صورت کرت های خرد شده فاکتوریل با سه تکرار شامل ۱- تنش کم آبی در سه سطح ۶۰، ۱۲۰ و ۱۸۰ میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A (در کرت اصلی) ۲- مصرف مواد بهبود دهنده خاک در سطوح شاهد (عدم مصرف)، زئولیت (۵/۴ تن در هکتار) و پلیمر سوپر جاذب (۱۰۰ کیلوگرم در هکتار) و ۳- محلول پاشی مواد بهبود دهنده گیاه در سطوح شاهد (عدم مصرف)، سیلیکات کلسیم (۴۰۰ میلی گرم در لیتر) و هگزاکونازول (دو گرم در لیتر) (بصورت فاکتوریل در کرت فرعی) بودند. نتایج نشان داد که تنش کم آبی به طور معنی داری موجب کاهش عملکرد دانه (۴۵ درصد) و روغن (۲۰ درصد)، عملکرد زیستی (۲۲ درصد)، تعداد دانه در طبق (۳۲ درصد) و وزن هزار دانه (۲۹ درصد) شد. تنش کم آبی در سطح ۱۸۰ میلی متر تبخیر موجب کاهش عملکرد روغن دانه آفتابگردان به میزان ۵۸ درصدشد، درصورتی که مصرف توام پلیمر سوپر جاذب و سیلیکات کلسیم این کاهش را به ۱۹ درصدتقلیل داد. مصرف توام هر دو ماده زئولیت و هگزاکونازول باعث بیشترین افزایش در کارآیی مصرف آب آبیاری گردید (۰۵/۰ کیلوگرم بر متر مکعب). نتایج این آزمایش نشان داد که هرچند هریک از تیمارهای بهبود دهنده به تنهایی به طورمعنی داری نسبت به شاهد (عدم مصرف مواد بهبود دهنده) از کاهش کارآیی مصرف آب آبیاری در شرایط تنش شدید جلوگیری کردند، ولی مصرف توام این مواد در بهبود کارآیی مصرف آب آبیاری برتر بوده و باعث افزایش کارآیی مصرف آب به میزان ۲۵ تا ۵۹ درصد نسبت به شاهد شدند.

کلیدواژه ها

Calcium Silicate, Hexaconazole, Sunflower, Super absorbent polymer and Zeolite, آفتابگردان, پلیمر سوپر جاذب, زئولیت, سیلیکات کلسیم و هگزاکونازول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.