اثر نوع کود نیتروژن و مصرف کود زیستی بر عملکرد و کیفیت آفتابگردان (Helianthus annuus L.)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRO-12-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز شوقی کلخوران

دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

امیر قلاوند

دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

سید علی محمد مدرس ثانوی

دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

پریسا اکبری

دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

به منظور بررسی تاثیر روش های مختلف تغذیه خاک و باکتری های افزاینده رشد Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) بر عملکرد دانه و روغن و ترکیب اسیدهای چرب آفتابگردان (Helianthus annuus L.)، آزمایشی در سال های زراعی ۱۳۸۶-۱۳۸۵ و ۱۳۸۷-۱۳۸۶ در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران اجرا گردید. این آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. عامل اصلی شامل کود در پنج سطح ۱۰۰ درصد آلی (F۱)، ۷۵ درصد آلی+۲۵ درصد شیمیایی (F۲)، ۵۰ درصد آلی+۵۰ درصد شیمیایی (F۳)، ۲۵ درصد آلی+۷۵ درصد شیمیایی (F۴)، ۱۰۰ درصد شیمیایی (F۵) و عامل فرعی شامل دو سطح تلقیح بذور با باکتری های افزاینده رشد (I۱) و عدم تلقیح بذور (I۰) بود. نتایج به دست آمده نشان داد که عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد روغن و میزان پروتئین به طور معنی داری در روش های تلفیقی بیشتر از تیمارهای شیمیایی و آلی بود. بیشترین و کمترین میزان روغن (۱/۵۱ و ۳/۴۶ درصد) به ترتیب در تیمار ۱۰۰ درصد آلی و تیمار ۵۰ درصد آلی+۵۰ درصد شیمیایی به دست آمد، در حالی که در رابطه با میزان پروتئین (۹/۲۰ و ۳/۱۸ درصد) نتیجه معکوس بود. با افزایش سهم کود آلی در روش های مختلف تغذیه ای و با استفاده از کود زیستی باکتریایی، میزان اسیدهای چرب اشباع به طور معنی داری کاهش و اسیدهای چرب غیر اشباع (اولئیک و لینولئیک) افزایش یافتند. بیشترین میزان اسید لینولئیک (۶/۵۲ درصد) و اسید اولئیک (۸/۳۹ درصد) به ترتیب در تیمار های ۵۰ درصد آلی+۵۰ درصد شیمیایی و ۱۰۰ درصد آلی بدست آمد. نتایج نشان داد که تلقیح بذرها با کود زیستی باکتریایی موجب افزایش عملکرد دانه (۸/۷ درصد) و روغن (۳/۱۱ درصد)، عملکرد بیولوژیک، میزان پروتئین (۹/۴ درصد) و روغن (۶/۲ درصد) و بهبود کیفیت روغن گردید. بنابراین به نظر می رسد که در مدیریت تولید آفتابگردان، با استفاده از روش های مختلف تغذیه ای نیتروژن می توان روغن هایی با کیفیت متنوع برای مصارف مختلف تولید کرد.

کلیدواژه ها

Oil, Organic manure, PGPR, Protein and Sunflower, باکتری های افزاینده رشد, پروتئین, روغن وکود آلی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.