ارزیابی خصوصیات مورفوفیزیولوژیک، عملکرد دانه و اجزای آن در ژنوتیپ های لوبیا سفید (Phaseolus vulgaris L.)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRO-12-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن سوقانی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه

شاهین واعظی

بخش تحقیقات ژنتیک و ذخایر توارثی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

سیدحسین صباغ پور

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان

چکیده

ارزیابی تاثیر شاخص های فیزیولوژیک بر عملکرد دانه از اهمیت زیادی در گیاهان زراعی برخوردار است. به منظور شناسایی خصوصیات مورفولوژیک و ارزیابی اثر برخی شاخص های رشد و ضریب استهلاک نوری بر عملکرد دانه و اجزای آن در لوبیا، آزمایشی در سال ۱۳۸۷ روی تعداد ۴۶ لاین امید بخش لوبیا سفید به همراه دو رقم دهقان و دانشکده در قالب یک طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا شد. نتایج نشان داد که ژنوتیپ های لوبیا از نظر صفات مورد ارزیابی دارای اختلاف معنی داری بودند. در میان شاخص های فیزیولوژیک، شاخص سطح برگ و دوام سطح برگ همبستگی مثبت و معنی دار و ضریب استهلاک نوری همبستگی غیر معنی داری با عملکرد دانه داشتند. از بین اجزای عملکرد و صفات مهم تاثیر گذار در عملکرد دانه، همبستگی مثبت و بسیار معنی دار به ترتیب در تعداد دانه در بوته، عملکرد بیولوژیک و تعداد غلاف در بوته با عملکرد دانه مشاهده گردید. در بین ژنوتیپ های مورد بررسی، ژنوتیپ های ۱. ۴ ، ۱. ۷ و ۷. ۶ به ترتیب با عملکرد ۱/۱۱۶۹، ۲/۱۱۶۰، ۴/۱۱۵۴ گرم در متر مربع، پر محصول ترین ژنوتیپ ها شناسایی شدند. ژنوتیپ ۱. ۴ دارای بیشترین شاخص سطح برگ، دوام سطح برگ و عملکرد بیولوژیک نسبت به کلیه ژنوتیپ های مورد بررسی بود. بر اساس نتایج این تحقیق به نظر می رسد که با متمرکز کردن اهداف اصلاحی روی شاخص های فیزیولوژیک، می توان عملکرد دانه لوبیا را بهبود بخشید.

کلیدواژه ها

Common bean, Grain yield and Yield components Growth indices, Morpho-physiological characteristics, اجزای عملکرد, خصوصیات مورفو فیزیولوژیک, عملکرد دانه و لوبیا سفید.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.