کاربرد مدل HEC- HMS در تحلیل حساسیت متغیرهای ژئومورفولوژی موثر بر سیلاب دشت کرون
- سال انتشار: 1388
- محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و توسعه، دوره: 7، شماره: 16
- کد COI اختصاصی: JR_GDIJ-7-16_011
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 295
نویسندگان
چکیده
عوامل روندیابی آبراههها و موقعیت مکانی زیرحوضهها در سیلاب خروجی حوضه تاثیرگذارند. از این رو برای اجرای برنامههای کنترل سیل در بالادست حوضههای بزرگ آبخیز باید نحوهی تاثیر آنها را بر سیلاب حوضه ارزیابی کرد و با توجه به سهم این عوامل در سیلاب خروجی، آنها را اولویتبندی نمود. در این پژوهش از روش شبیهسازی هیدرولوژیکی توسط نرمافزار HEC-HMS برای بازسازی مدل حوضه و بررسی و روندیابی هیدروگرافهای سیل در آن و نیز برای تحلیل حساسیت دبی سیلابی حوضه نسبت به تغییر دو پارامتر قابل مدیریت ژئومورفولوژی در سیلاب شامل: شیب،CN و مساحت در هر یک از زیرحوضهها و در گسترهی منطقی خود استفاده شده است. نتایج نشان میدهد نحوهی مشارکت زیرحوضه ها در سیل خروجی لزوما متناسب با دبی اوج زیرحوضه ها نبوده و زیرحوضه های با دبی اوج بیشتر ضرورتا تاثیر بیشتری در سیل خروجی حوضه ندارند. با اجرای روش حذف انفرادی زیرحوضهها در مدل حوضهی کرون و توسط نرمافزار HEC-HMS، مشخص گردید زیرحوضهی S۱ بیشترین سهم و زیرحوضهی S۸ کمترین سهم را در دبی سیلابی حوضه دارند، درحالیکه زیرحوضهای که کمترین دبی اوج سیلابی را داراست S۱۸ میباشد که از لحاظ مشارکت در سیلاب حوضه در ردهی نوزدهم قرار میگیرد. همچنین آنالیز حساسیت زیرحوضهها نسبت به متغیرهای قابل کنترل از نظر مدیریتی نشان میدهد که با اعمال اثرات روندیابی، زیرحوضهها در مقابل تغییرات این متغیرها، رفتارهای متفاوتی داشتهاند. در آنالیز حساسیت شیب و CN، مشخص شد تعدادی از زیرحوضهها با افزایش این دو پارامتر در گسترهی منطقی خود، اثر کاهشی بر دبی سیلابی حوضه داشتهاند (تاثیر معکوس) و در سایر زیرحوضهها تاثیرات آنها بر دبی سیلابی حوضه، مستقیم بوده است. در آنالیز حساسیت شیب مشخص شد تغییرات مساحت، مستقیما در تمام زیرحوضهها با دبی سیلابی کل حوضه در ارتباط است ولی زیرحوضههای بامساحت بیشتر الزاما در گسترهی تغییرات خود تاثیر بیشتری بر دبی سیلابی کل حوضه ندارند. همانطورکه زیرحوضهی S۷ با وجود مساحت بیشتر نسبت به دو زیرحوضهی S۲, S۳ با مساحت کمتر، حساسیت کمتری نسبت به تغییر مساحت دارد.کلیدواژه ها
: نرم افزار HEC- HMS, آنالیز حساسیت, روندیابی سیل, دشت کروناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.