بررسی کمی مسائل هیدروژئومورفولوژی حوضه ی آبریز لیکوان چای با تاکید بر فرسایش خاک و رسوبدهی (جنوب شرق استان اردبیل)

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و توسعه، دوره: 7، شماره: 15
  • کد COI اختصاصی: JR_GDIJ-7-15_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 199
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

موسی عابدینی

چکیده

    حوضه­ی آبریز لیکوان چای با متوسط بارندگی ۳۵۲.۷۲ میلی­متر شیب و متوسط ۳۶/۵% در جنوب ­شرق استان اردبیل واقع شده است. گسترش چشمگیر سازندهای سطحی و زمین­شناسی حساس به عوامل فرسایش مسلط بر حوضه و اثرات فرازشی نوزمین ساخت (با مقادیر ۳۳/ و ۴/۱=Vf) و (۲۳/۲Bs=) سیستم آبراهه­ها بشدت موجب فرسایش و انتقال مواد سست می­شوند. نتایج داده­های مورفومتری سیستم زهکشی، ضرایب و اشکال فرم هندسی حوضه به همراه برخی از شاخص­های ارزیابی میزان استعداد حوضه به فرسایش خطی بویژه خندقی و فرمول­های تجربی برآورد میزان رسوب، نظیر آرنولدس، فورنیه، سپاسخواه و...نشانگر شدت تخریب و حجم زیادی از سازندهای خاکی از منطقه است. متوسط فرسایشزایی باران حوضه برحسب تن در هکتار در سال با توجه به نتایج فرمول­های مذکورton/hac/y۵۱/۲۹۱ و مجموع فرسایش سالانه خاک در حوضه  ۲۲۴۴۶۲۷۰ ton/hac/yبرآورد شده نشان­دهنده­ی بالا بودن نرخ فرسایش خاک است. میانگین اسیدیته PHخاک­های حوضه ۱۴/۶ می­باشد که از نظر زراعی برای رویش گیاهان PH  مطلوب می­باشد با وجود تمایل اسیدی بسیار ضعیف خاک است.

کلیدواژه ها

حوضه لیکوان چای, فرسایش خاک, رسوبدهی, مدیریت حوضه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.