کاربرد روش کریجینگ در میان یابی بارش مطالعه موردی: میان یابی بارش ۲۶/۱۲/۱۳۷۶ درایران زمین

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و توسعه، دوره: 6، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_GDIJ-6-12_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 180
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین عساکره

چکیده

میان­یابی یکی از مهم­ترین تکنیک­هایی است که اقلیم­شناسان در مطالعات پهنه­ای- مکانی از آن بهره می­گیرند. روش­های میان­یابی برحسب ملاک­های مختلف قابل تقسیم­بندی هستند. در این تحقیق تلاش براین بوده ضمن معرفی روش میان­یابی کریجینگ به عنوان یکی از روش­های دقیق و پرکاربرد، مراحل انجام این فرآیند با ذکر مثالی انجام گیرد. دراین راستا میانگین بارش ماهانه ایران زمین در روز ۲۶/۱۲/۱۳۷۶ بر اساس داده­های ۶۵۴ ایستگاه مورد تحلیل قرار گرفت.  به منظور میان­یابی بارش در ابتدا نیمه­پراش نگار تجربی محاسبه و ترسیم شد. سپس یازده مدل بر این نیمه­پراش نگار  برازش یافت. به ازای هر مدل نیم پراش نگار و با سه فرض عدم وجود روند در داده­ها، وجود روند خطی و روند درجه ۲ مجموعا سی و سه نقشه برای بارش روز مورد مطالعه حاصل شد. سپس با استفاده از تکنیک ارزیابی متوالی ( Cross-Validation) خطای نقشه­ها برآورد شد و از میان سی و سه نقشه، دو نقشه به عنوان کاندیدهای مناسب اختیار شدند.آزمون­های بعدی شامل بررسی میزان خطای برآوردی و درصد آن و نیز انحراف استاندارد نقشه­ها نشان داد که برازش مدل خطی بر نیمه­پراش نگار بهترین الگو برای میان­یابی بارش ۲۶ اسفندماه ۱۳۷۶ ایران زمین بر اساس روش کریجینگ است. براساس این نقشه میانگین بارش کشور طی روز مزبور۳/۷ میلی­متر برآورد شده است.

کلیدواژه ها

میانگین موزون, میان یابی, کریجینگ, همبارش, نیمه پراش نگار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.