اثر آرایش کاشت و تراکم بوته بر شاخص‎های رشد و کارآیی مصرف تابش دو رقم کلزای بدون گلبرگ و گلبرگ‎دار

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRO-9-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالعظیم اوزونی دوجی

مسعود اصفهانی

حبیب اله سمیع زاده لاهیجی

محمد ربیعی

چکیده

به منظور بررسی اثر تراکم و آرایش کاشت بر شاخص‎های رشد و کارآیی مصرف تابش در دو رقم کلزای گلبرگ‎دار و بدون گلبرگ، آزمایشی در سال زراعی ۸۵-۱۳۸۴ در مزرعه موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت به اجرا گذاشته شد. طرح آزمایشی مورد استفاده در این تحقیق کرت های خرد شده – اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بود که دو آرایش کاشت مربع و مستطیل به عنوان عامل اصلی و دو رقم کلزای گلبرگ دار Hyola ۴۰۱ و بدون گلبرگ Hylite ۲۰۱ و تراکم‎های (۳۳، ۶۷ و ۱۳۳ بوته در مترمربع) به ترتیب به عنوان عوامل فرعی اول و دوم به صورت فاکتوریل در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که بین ارقام، تراکم ها و آرایش های کاشت از نظر شاخص های رشد وکارآیی مصرف تابش (RUE) اختلاف معنی داری وجود داشت. در مرحله گل‎دهی شاخص سطح برگ در رقم بدون گلبرگ سه درصد نسبت به رقم گلبرگ دار بیشتر بود (به ترتیب ۲۲/۳ و ۱۲/۳). از نظر میزان ماده خشک نیز رقم بدون گلبرگ نسبت به رقم گلبرگ‎دار از یک برتری نسبی ۱۱ درصدی برخوردار بود (به ترتیب ۱۴۴۱ و ۱۲۸۰ گرم ماده خشک در مترمربع). همین نتایج در مورد سرعت رشد گیاهی (CGR) و سرعت جذب خالص (NAR) نیز صادق بود (به ترتیب ۵/۱ درصد و ۲۳ درصد). افزایش تراکم سبب شد که حداکثر سطح برگ و وزن خشک کل در فاصله زمانی زودتری حاصل شوند. میزان افزایش شاخص سطح برگ و وزن خشک و بطور کلی سرعت رشد گیاه و سرعت جذب خالص در آرایش کاشت مربع بیشتر از آرایش کاشت مستطیل بود. از نظر کارآیی مصرف تابش نیز رقم بدون گلبرگ نسبت به رقم گلبرگ‎دار از برتری ۲/۹ درصدی برخوردار بود (به ترتیب ۳۸/۲ و ۱۶/۲ گرم بر مگاژول)که این میزان اختلاف در کارآیی مصرف تابش موجب برتری ۶/۱۴ درصدی این رقم از نظر عملکرد دانه شد. در مجموع رقم بدون گلبرگ نسبت به رقم گلبرگ‎دار از یک برتری نسبی برخوردار بود.

کلیدواژه ها

Planting pattern, Plant density, Growth indices, Radiation Use Efficiency, Apetaluos, Petalled, Rapeseed (Brassica napus L.)., آرایش کاشت, تراکم بوته, شاخص‎های رشد, کارآیی مصرف تابش, کلزای بدون گلبرگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.