بررسی امکان استفاده از هیبریدهای حاره ای و نیمه حاره ای ذرت در شرایط اقلیمی معتدل ایران

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: فصلنامه علوم زراعی ایران، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRO-7-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رجب چوکان

افشار استخر

سیدافشین مساوات

عزیز آفرینش

رضا معینی

چکیده

به منظور بررسی سازگاری هیبرید های حاره ای و نیمه حاره ای با شرایط اقلیمی معتدل کشور، در سال ۱۳۸۱ دو گروه ژرم پلاسم ذرت حاره ای و نیمه حاره ای هر یک شامل ۱۸ هیبرید به همراه دو رقم هیبرید تجارتی سینگل کراس ۶۴۷ (متوسط رس) و ۷۰۴ (دیررس) در دو آزمایش جداگانه و با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ۴ منطقه کرج، گرگان، داراب و دزفول مورد ارزیابی قرار گرفتند. به طور کلی هیبریدهای نیمه حاره ای در مناطق داراب و دزفول به علت نزدیک بودن عرض جغرافیائی این مناطق به مناطق اصلی آن ها سازگاری بهتری نسبت به هیبریدهای حاره ای نشان دادند. در مناطق کرج و گرگان با توجه به افت شدید عملکرد و عدم سازگاری ناشی از افزایش فاصله زمانی ظهور گرده تا کاکل و به طور کلی تاخیر شدید در گل دهی، استفاده از این ژرم پلاسم ها منطقی به نطر نمی رسد. در مناطق داراب و دزفول این مواد، به ویژه هیبریدهای نیمه حاره ای رقابت خوبی با هیبریدهای سازگار شاهد نشان دادند. بنابراین، می توان از ژرم پلاسم های نیمه حاره ای به عنوان منابع جدیدی با منشاء متفاوت از مواد موجود در کشور استفاده کرد. قدرت رقابت بسیار بالای هیبریدهای نیمه حاره ای در منطقه داراب در مقایسه با هیبریدهای تجارتی ، خود بر اهمیت و امیدبخش بودن این ژرم پلاسم ها در افزایش کارآئی برنامه های اصلاح هیبرید می افزاید.

کلیدواژه ها

Maize, Temperate, Tropical, Sub-tropical, Hybrid, ذرت, معتدله, حاره ای, نیمه حاره ای, هیبرید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.