اسلام و گسترش فرهنگ حفاظت از محیط زیست در ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME02_682
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 970
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسن نخجوانی

کارشناس ارشد مهندسی محیط زیست

چکیده

حامیان محیط زیست سالهاست در پی استفاده از روشهای موثر و فراگیر در حفاظت از محیط زیست هستند. یکی از بهترین روشهای شناخته شده در جهان، انتقال آگاهیهای لازم به مردم هر جامعه و عمومی ساختن فرهنگ حفاظت از محیط زیست است. در این وضعیت، هر یک از افراد جامعه در زندگی شخصی و حرفه ای، خود را متعهد به محیط زیست دانسته و بصورت خودکار حساسیتهای زیست محیطی را در انجام امور شخصی و حرفه ای لحاظ می کند. اما چگونه میتوان فرهنگ حفاظت از محیط زیست را در جامعه رایج کرد. واضح است که هر جامعه ای شرایط خاص خود را دارد. در کشوری چون ایران که مردمش باورهای مذهبی قویی دارند نقش دین در شکل دهی علایق و رفتارهای مردم غیرقابل انکار است. مطالعاتی پیشتر در خصوص دیدگاه اسلام نسبت به محیط زیست انجام شده است. بر مبنای این مطالعات، دین اسلام، هر یک از اجزای موجود در جهان را مخلوق و نشانه ای از خداوند میداند. به همین جهت از مگسی کوچک تا کوهی بزرگ همگی قابل تامل بوده و وجودشان حکمتی به همراه دارد. به همین ترتیب نابودی یا تخریب هریک از اجزای موجود در جهان خلقت در دین اسلام قابل قبول نمی باشد. اما این دیدگاه باید تقویت و در سطح جامعه منتشر گردد. و این وظیفه حامیان محیط زیست است تا با ایجاد ارتباط مناسب با نهادها و مراکز مذهبی، موجب تقویت این واقعیت گردند که حفاظت از محیط زیست نه تنها امری غیر دینی نیست، بلکه جزئی از دینداری است. با این دیدگاه جدید حامیان و فعالان محیط زیست میتوانند از پشتیبانی نهادهای مذهبی در جهت فراگیر ساختن فرهنگ حفاظت از محیط زیست در سطح جامعه استفاده کنند و نفرات بیشتری را به سمت برنامه های زیست محیطی جلب نمایند.

کلیدواژه ها

محیط زیست، فرهنگ، اسلام، مردم، حفاظت، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.