نگاهی دیگر به نثر و سبک داستان نویسی صادق هدایت

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان،ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF11_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 284
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب میرزایی

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه علوم و تحقیقات

معصومه غیاثوند

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه علوم و تحقیقات

چکیده

صادق هدایت یکی از برجسته ترین نویسندگان معاصر است، یک نویسندە جهانی و مشهورترین داستان نویس ایران است . آثار داستانی او را می توان در چهار گروه جای داد: روان داستان ها، داستان های رئالیستی محض، طنز و آثار ناسیونالیستی. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی به بررسی بررسی نثر و داستان نویسی صادق هدایت پرداختیم.آنچه از این بررسی به دست آمد، این است که این هدایت در داستان هایشان اوضاع جامعه خود را به خوبی و روشنی نقد کرده و به تصویر کشیده اند. درون مایه ها و مضامین این آثار به وجود ناعدالتی در جامعه به خاطر نظام طبقاتی و فقر و فساد حاکم بر جامعه اشاره دارد. داستان های مورد بحث از نویسنده، از نظر ساختار و بافت به گونه ای هستند که اکثر عناصر داستانی (شخصیت، زاویه ی دید، صحنه، توصیفات ظاهری و باطنی، درون مایه، گفت وگو، پیرنگ و سبک) در آن ها قابل تحلیل و ارزیابی است، در واقع، ارائه ی این عناصر در هر دو اثر به خوبی انجام گرفته و دایره ی مخاطبان این آثار را گسترش داده است؛ البته آنچه در این داستان ها مورد توجه است، مضامین و درون مایه و اهداف تربیتی است و عناصر داستانی نیز به میزانی که بتوانند آن اهداف را تامین می کنند.شخصیت پردازی در داستان های مذکور اغلب به صورت غیرمستقیم از طریق گفتوگو و و توصیفات ظاهر و باطن و بیان اعمال شخصیت های داستان، صورت گرفته است .هدایت در داستان های خود از زاویه دید اول شخص ، دوم شخص و سوم شخص (دانای کل) بهره جسته است .همچنین تاثیرپذیری از مکاتب بزرگی چون سوررئالیسم، رمانتیسیم و ...از دیگر مشخصه های داستان مورد بحث از نویسنده است که این امر جایگاهشان را در میان ادبیان جهان بس والا ساخته است.شایان ذکر است که سبک نوشتاری خوب و استفاده از زبان عامیانه و بکارگیری آرایه های ادبی در این آثار باعث زیبا شدن هر چه تمام تر این داستان ها و نیز سبب گسترش خوانندگان این آثار شده است

کلیدواژه ها

سبک،ادبی مکاتب ادبی،تجدد،نثر،داستان نویسی صادق هدایت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.