مطالعه ی ریشه های فساد اداری در سازمان های دولتی ایران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه انجمن علوم مدیریت ایران، دوره: 13، شماره: 49
  • کد COI اختصاصی: JR_IAMS-13-49_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 241
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا علوی

دانش آموخته رشته مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

ابوالحسن فقیهی

استاد گروه مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

مرتضی موسی خانی

استاد گروه مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

رضا نجف بیگی

استاد گروه مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

چکیده

  فساد اداری از سال ها پیش به عنوان یکی از مهم ترین چالش های پیش روی کشور مطرح بوده و امروز به یکی از بحران های ملی تبدیل شده است که در صورت تداوم به سلب اعتماد مردم منجر می شود. هدف این پژوهش پاسخ به این سوال است؛ «ریشه های فساد اداری در سازمان های دولتی ایران چیست؟». وجه تمایز پژوهش حاضر با سایر مطالعاتی که تاکنون در این زمینه انجام شده، توجه به متغیرهای زمینه ای و هستی شناسانه ی ایجاد فساد اداری در ادبیات فساد سازمان های بخش دولتی و بررسی آن ها در یک الگوی جامع و منسجم است. این پژوهش از طریق روش فراتحلیل یک صد مقاله معتبر خارجی، نظرجویی از جامعه خبرگان موضوعی و استفاده از روش کمی رگرسیون در صدد شناسایی ریشه های فساد اداری ایران طی یک دوره شانزده ساله برآمد. نتایج حاصل از یافته های فرضیه های پژوهش نشان داد برقراری دموکراسی و بهبود کیفیت بوروکراسی، فساد را در بازه زمانی مطالعه کاهش داده ولی کاهش اندازه دولت، کاهش درآمدهای نفتی دولت، افزایش حاکمیت قانون و افزایش توسعه انسانی بر کاهش فساد اداری موثر نبوده است. در پایان بر مبنای یافته های پژوهش پیشنهادهایی برای پژوهش های آتی ارائه شده است.    

کلیدواژه ها

فساد اداری, اندازه دولت, درآمدهای نفتی, دموکراسی, کیفیت بوروکراسی, حاکمیت قانون, توسعه انسانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.