توسعه مدل بهینه سازی چند هدفه بهره برداری تلفیقی پساب و آب زیرزمینی در شبکه آبیاری ورامین
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 30، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_WRA-30-4_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 225
نویسندگان
دانشجوی دکتری گروه مهندسی آبیاری و زهکشی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران
استادیار گروه مهندسی آبیاری و زهکشی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران
دانشیار گروه مهندسی آبیاری و زهکشی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران
استاد گروه مهندسی آبیاری و زهکشی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران
استادیار گروه مهندسی آبیاری و زهکشی- پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران
استادیار گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات- پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران
چکیده
به علت فعالیت های کشاورزی گسترده در سطح دشت ها و استفاده از کودهای شیمیایی حاوی نیترات، مقادیر قابلتوجهی از این یون وارد سفره های آب زیرزمینی می شود. از سوی دیگر، پساب تصفیه خانه های فاضلاب بهعنوان جایگزین یا مکمل منابع آب سطحی در شبکه های آبیاری و زهکشی مورداستفاده قرار می گیرد، لذا ارائه راهکارهایی بهمنظور کاهش و کنترل میزان نیتروژن ورودی به خاک و سفره های آب زیرزمینی، مسئله ای مهم و حائز اهمیت است.در این پژوهش، توسعه و تدوین مدل بهینه سازی الگوی کشت با بهره برداری تلفیقی کمی- کیفی از منابع آب سطحی غیرمتعارف (پساب) و آب زیرزمینی با سه هدف حداکثرسازی سود حاصله از الگوی کشت، کاهش آبشویی نیتروژن و بهبود تغذیه آبخوان مدنظر قرارگرفت. مدل بهینه سازی سههدفه غیرخطی، بهمنظور مدیریت یکپارچه کمی- کیفی منابع آب آبیاری و پساب برای هفت سناریو (تک هدفه، دو هدفه و سه هدفه) در سال آبی ۹۲-۹۱ در شبکه آبیاری ورامین اجرا شد. همچنین اطلاعات ورودی موردنیاز مدل از دو طریق (انجام آزمایشات منطقهای و اخذ اطلاعات از دستگاههای مختلف) گردآوری شد. حل مدل تک هدفه با تابع هدف اول (سناریوی۱: افزایش درآمدزایی)، حاکی از بهبود سود خالص منطقه به میزان ۴۹ % نسبت به وضع موجود بود. در تابع هدف دوم (سناریوی ۲: کاهش آبشویی نیتروژن)، کاهش میزان کود مصرفی به میزان ۹۵ % و در تابع هدف سوم (سناریوی ۳: افزایش تغذیه آبخوان)، افزایش تغذیه به میزان ۱۲۰ % نسبت به وضع موجود حادث شد. حل مدل سه هدفه (سناریوی ۷: ترکیب اهداف افزایش درآمدزایی، کاهش آبشویی نیتروژن و افزایش تغذیه آبخوان)، نشان داد که با کاهش ۲۳ درصدی سطوح کشت، کاهش ۷۱ درصدی از میزان کود ازته مصرفی و همچنین کاهش ۱۳ درصدی از برداشت تلفیقی پساب و آب زیرزمینی، اهداف افزایش درآمدزایی به میزان ۶%، افزایش تغذیه آبخوان به میزان ۲۹ % و همچنین افزایش بهره وری مصرف آب به میزان ۲۲ % محقق شد. لذا این سناریو بهعنوان سناریوی برتر انتخاب شد. نتایج این پژوهش می تواند در استفاده بهینه منابع آب، افزایش درآمد کشاورزان و کاهش آبشویی نیتروژن در طرح های شبکه آبیاری مورداستفاده قرار گیرد. البته به این نکته باید توجه شود که اصولا استفاده از پسابها و فاضلابها در آبیاری محصولات خوراکی کشاورزی توصیه نمیشود.کلیدواژه ها
آب نامتعارف, آبشویی نیتروژن, تغذیه آبخواناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.