بررسی وجه تمایز دعاوی خصوصی و عمومی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی مطالعات مدیریت در علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: SPCONF07_786
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 288
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا گل محمدی

تهران

چکیده

دعاوی در یک تقسیمبندی کلی به دو دسته حقوقی و کیفری یا جزایی و مدنی تقسیم میشوند. تفاوت اصلی و اساسی در این دسته بندی به طرفین این دعاوی و هدف از این دعاوی مرتبط میشود. دعاوی کیفری و حقوقی از لحاظ اشخاصی که حق تعقیب و به جریان انداختن دعوا را دارند، از یکدیگر متفاوت هستند. دعوای کیفری که به جامعه تعلق دارد، دادستان به نمایندگی از جامعه تعقیب آن را برعهده دارد و نمیتواند آن را به غیر واگذار نماید. جاییکه جنبه خصوصی جرم بر جنبه عمومی آن غلبه دارد قانونگذار به جریان انداختن دعوای عمومی را به اختیار زیاندیده نهادهاست. دعوای خصوصی که هدف آن جبران خسارت ناشی از رفتار مجرمانه است، به زیان دیده تعلق دارد و عبارت دیگر اعتبار این حق، مدعی خصوصی در اقامه دعوا از "آزادی اراده" برخوردار بودند و اراده وی در جریان دعوا حاکم است. دعوای خصوصی ناشی از جرم به منظور جبران ضرر و زیان مادی، معنوی و از بین رفتن منافع ممکن الحصول ازسوی بزه دیده اقامه میشود، اما این دعوا شامل هر دعوایی نیست که منشا آن جرم باشد، زیرا بعضی دعاوی ناشی از جرم، ماهیت کاملا مدنی دارند. دعوای خصوصی ناشی از جرم در مقایسه با دعاوی عمومی، نقاط افتراق و اشتراکی دارند و از نظر هدف، مدعی، مدعی علیه او صلاحیت با دعوای عمومی، متفاوت است و از نظر منشا و صلاحیت دادگاه کیفری، به دعوای عمومی، شباهت دارد.

کلیدواژه ها

دعاوی خصوصی ، دعاوی عمومی ، بزه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.