شهر سالم؛ قیاس تطبیقی دیدگاه حکیم بوعلی سینا واندیشمندان معاصر غرب

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی مطالعات مدیریت در علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: SPCONF07_362
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 213
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کسری کتاب اللهی

پژوهشگر مقطع دکتری شهرسازی اسلامی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، آذربایجان شرقی، ایران

مرتضی میرغلامی

دانشیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز، آذربایجان شرقی، ایران

چکیده

ارتباط میان حوزه های پزشکی و بهداشت در شهرسازی نه تنها با ماهیت این رشته، بلکه با هدف و غایت اصلی آن که همانا آفرینش مکان پایدار میباشد، سازگار است. در این میان تلازم میان حوزه های بهداشتی بویژه، مقوله سلامت با حوزه های طراحی محیطی، سلامت شهر، مکان و شهروندان و نظایر آن امری ضروری قلمداد میگردد، چرا که تفکر مستتر در بحث سلامت جنبه عینی یافته و بر محمل شهر و محیط شهری می نشیند. اندیشمندان مختلفی در طی قرون متمادی، در ایران اسلامی به تفکر و نظریهپردازی در حوزه شهر پرداختهاند. یکی از آن عالمان بافضیلت، حکیم و طبیب قرن چهارم شیخالرئیس بوعلی سینا است. وی در بسیاری جهات به تولید و بسط اندیشه های شهری کمک کرده است. لذا این پژوهش چند هدف اصلی را بشرح ذیل دنبال میکند. "جستاری بر تحقیقات میان رشته ای حوزه سلامت با تکیه بر شهرسازی و کشف جنبه های مشترک و تاثیرگذار حوزه سلامت و شهر، سپس -بررسی آراء و نظریات حکیم بوعلی-سینا در حوزه سلامت، بهداشت و پیشگیری از بیماری در مقیاس شهری و در بعد اجتماعی". همچنین این پژوهش درصدد پاسخ به این سوالات است که اساسا "– مفاهیم شهر سالم از منظر اندیشه غربی چیست؟ و -آیا در آثار حکیم بوعلی سینا، مفاهیمی در زمینه جامعه/ شهر سالم میتوان یافت؟" است. از نظر هدف تحقیق، کاربردی/ تاییدی و از نظر ماهیت داده ها کیفی و براساس تحلیل محتوا انجام می پذیرد. چارچوب نظری پژوهش با مطالعه و بررسی منابع کتابخانه ای و اسنادی معتبر و بررسی آثار حکیم بوعلی سینا با تمرکز بر کتب "قانون در طب و الهیات شفا" تکمیل میگردد. اندیشه شهر سالم از نگاه وی را میتوان در زمره شهر عادله یا دادشهر معرفی نمود. جایی که دارای جامعیتی عمیق در ارتباط با مباحث فردی، کالبدی و اقتصادی میگنجد.

کلیدواژه ها

سلامت، شهر سالم، دیدگاه غرب، اندیشمندان اسلامی، بوعلی سینا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.