بررسی ارتباط متقابل جانشین پروری با تاب آوری سازمانی و سنجش آن بر بلوغ سازمانی
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی مطالعات مدیریت در علوم انسانی
- کد COI اختصاصی: SPCONF07_342
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 272
نویسندگان
عضوهیات علمی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد لارستان، فارس، ایران
دانشجوی ارشد مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لارستان،فارس، ایران
دانشجوی ارشد مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لارستان،فارس، ایران
چکیده
شناسایی استعدادهای انسانی سازمان و تربیت و نگه داری افراد برای پست های کلیدی سازمان جانشین پروری گفته میشود.سازمانی که به آینده توجه نکند در رسیدن به اهدافش دچار مشکل و شکست می شود وسازمان آینده نگر سازمانی است که به جانشین پروری اهتمام ورزد. تاب آوری سازمانی به یک رقابت پویا و یک قابلیت سازمانی برای رفع ابهام از پیچیدگی و خروج از موقعیت های به شدت چالشی اطلاق میگردد که با یک مجموعه بزرگ از فعالیتها برای ترسیم چیزهایی فراتر از چیزهای در دسترس قبل از رویداد غیر منتظره گره خورده است بلوغ شغلی کارکنان عبارتست از درجه ای از رشد در شغل که باعث آفرینش استقلال و آزادی عمل در کار شده و شخص مسئولیت پذیرتر شده ،به تعالی خود در سازمان اعتقاد داشته و در شکوفایی استعداد و خلاقیت خود بوده ودر پی انتصاب هدف های حساب شده مصمم باشد. سازمان ها در جهان امروز با بحران های پیاپی و متعددی روبرو خواهند بود. بنابراین هیچ سازمانی نمی تواند موقعیت رقابتی خود را حفظ کند و زنده بماند مگر آنکه بتواند خود را در برابر خطر ها و اختلالات محیط بیرونی حفظ نماید و تاب آورسازد. در همین راستا اخیرا توجه نسبتا زیادی به تاب آوری سازمانی در برابر بحرانها صورت گرفته است .کلیدواژه ها
جانشین پروری، تاب آوری سازمانی، بلوغ سازمانیمقالات مرتبط جدید
- عوامل تاثیرگذار بر خرید ناگهانی و راهکارهای افزایش آن در خرده فروشی
- نقش رسانه های اجتماعی بر صادرات بخش خصوصی
- الگوریتم ژنتیک یکپارچه و رویکردیادگیری عمیق برای تشخیص و طبقه بندی موثر حملات سایبری در محیط های صنعتی اینترنت اشیا (IIoT)
- بررسی فرآیند مدیریت دانش در رابطه با هم افزایی هوش مصنوعی و اینترنت اشیا و تاثیرگذاری این رابطه بر مدیریت دانش
- تاثیر مدیریت آموزشی بر خلاقیت دانش آموزان در محیط های یادگیری مجازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.