بهسازی رود دره های شمال تهران به منظور پیاده روی با استفاده از اصول اکولوژی سیمای سرزمین - مطالعه موردی رود دره درکه

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME02_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3804
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اطهره نژادی

دانشجوی دکتری برنامه ریزی محیط زیست دانشگاه تهران

حمیدرضا جعفری

دانشیار گروه برنامه ریزی محیط زیست دانشگاه تهران

نوشین خزاعی

دانش آموخته کارشناسی ارشد برنامه ریزی محیط زیست دانشگاه تهران

هیرسا طاهری مشهدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد برنامه ریزی محیط زیست دانشگاه تهران

چکیده

رود دره‌های تهران که زمانی سرچشمه طراوت و شادابی شهر بودند، اکنون با کانال و بستری سیمانی، به فاضلاب‌های بزرگ شهری تبدیل شده‌اند و خطر بروز سیل و رانش زمین در آنها وجود دارد. ساخت و سازها و تملک‌های غیرمجاز و آلودگی‌های زیست‌محیطی نیز از سوی دیگر مرگ تدریجی این عناصر با ارزش طبیعی را به ارمغان آورده است و در مرور زمان چرخه و زنجیره حیات مناطق شهری و طبیعی را دچار اختلال کرده است. تقویت شبکه های اکولوژیکی در شهرها، یکی از راه حل های شناخته شده ای است که می تواند هم گونه های طبیعی را حفظ نموده و توسعه دهد و هم موجب افزایش روابط متقابل انسان و فضای سبز شود. به منظور تقویت عملکرد این سرمایه های طبیعی نیز می توان شبکه های اکولوژیکی را با شبکه های شهری تلفیق نمود تا کریدورهای سبزی به وجود آیند که همچون تنفس گاه های طبیعی شهرها عمل کنند. بر این اساس، برنامه ریزی سبزراه درکه، به عنوان ابزاری موثر در جهت کنترل ایجاد تغییرات نامطلوب در منطقه حساس زیست محیطی و همچنین حفاظت از منظر و ویژگیهای طبیعی این ناحیه، از توسعه های شهری موضوع بررسی این مقاله قرار گرفته است، زیر پهنه های منطقه براساس خصوصیات سیمای سرزمین مشخص شده و سیاست ها و راهبردهای بهینه سازی رود دره ها براساس خصوصیات سیمای سرزمین در هر پهنه ارائه شده است.

کلیدواژه ها

اکولوژی سیمای سرزمین، رودخانه، ساختار، شاخص های اکولوژیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.