تاثیر مایه کوبی با قارچ Piriformospora indica بر برخی ویژگی های رویشی، فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و میزان اسانس گیاه مرزنجوش (Origanum vulgare L. ssp. vulgare)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 38، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-38-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا اصلانی

دانش آموخته دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

احد هدایتی

دکتری، گروه تولید متابولیت های ثانویه در سامانه های زیستی، جهاد دانشگاهی واحد آذربایجان غربی، ارومیه، ایران؛ دانش آموخته دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

عباس حسنی

استاد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

محسن برین

استادیار، گروه خاک شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

قارچ Piriformospora indica از جمله میکروارگانیسم های محرک رشد است که می تواند باعث تحریک رشد و افزایش تحمل گیاه در شرایط نامساعد محیط گردد. به منظور بررسی تاثیر همزیستی گیاه مرزنجوش (Origanum vulgare L. ssp. vulgare) با قارچ P. indica بر برخی ویژگی های رویشی، فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و جذب عناصر غذایی و میزان اسانس گیاه یک آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل شاهد (بدون مایه کوبی) و مایه کوبی با قارچ P. indica بودند. نتایج نشان داد که مایه کوبی با P. indica موجب افزایش معنادار ویژگی های رشدی، شاخص کلروفیل، میزان فنل کل و فلاونوئید کل، درصد اسانس و جذب عناصر غذایی آهن، پتاسیم و فسفر گردید. بیشترین و کمترین مقادیر عملکرد وزن تر اندام هوایی (۳.۹۲ و ۳.۰۶ گرم در گیاه)، عملکرد ماده خشک اندام هوایی (۱.۱۲ و ۰.۷۸ گرم در گیاه)، شاخص کلروفیل (۴۷ و ۴۲.۲۳)، فنل کل (۴.۸۸ و ۲.۹۶ میلی گرم اسید گالیک در وزن تر)، فلاونوئید کل (۰.۵۲ و ۰.۲۳ میلی گرم کوئرستین در وزن تر)، محتوی اسانس (۱.۴۳% و ۱.۰۱%)، فسفر (۰.۴۱% و ۰.۳۵%)، پتاسیم (۳.۸% و ۲.۶%) و آهن (۲۱۹ و ۱۸۰ میلی گرم در کیلوگرم) به ترتیب در گیاهان مایه کوبی شده با قارچ و گیاهان مایه کوبی نشده مشاهده گردید. مایه کوبی با P. indica میزان ترکیب های اصلی اسانس مانند کارواکرول و تیمول را کاهش و در مقابل میزان ترکیب های پارا-سیمن، کارواکرول متیل اتر و گاما-ترپینن را نسبت به شاهد افزایش داد. در مجموع یافته های این تحقیق نشان داد که مایه کوبی با میکروارگانیسم های محرک رشد می تواند منجر به بهبود ویژگی های مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی مرزنجوش از طریق بهبود جذب عناصر غذایی گردد.

کلیدواژه ها

فسفر, فنل کل, قارچ اندوفیت, محتوی اسانس, مرزنجوش (Origanum vulgare L. ssp. vulgare)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.