بررسی و ارزیابی سیل خیزی آبخیز با استفاده از روش منطق فازی و استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی( منطقه موردمطالعه:آبخیز زولاچای در استان آذربایجان غربی)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی تغییرات محیطی با استفاده از فناوری سنجش از دور و GIS
  • کد COI اختصاصی: ENVIRS02_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهراب زالی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندسی منابع طبیعی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران.

کریم سلیمانی

استاد گروه آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران

چکیده

شناسایی مناطق دارای پتانسیل سیلخیز بالا ازجمله کارهای بسیار مهم در کنترل سیلاب هست. سیل یکی از جدیترین خطرات طبیعی است که تهدیدهای جدی برای مناطق مسکونی به وجود می آورد. تحقیق حاضر به بررسی و اولویتبندی سیلخیزی در زیر حوضه های آبخیز زولاچای با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی و روش منطق فازی انجام شد. در این تحقیق نقشه برداری سیل به دلیل سیستمهای پردازش تصویر و رتبه بندی پیچیده سطح حساسیت پارامترها، با استفاده از چند پارامتر انجام شد. در این تحقیق مقادیری بین ۱ تا ۵ به هیدرولوژی با حساسیتهای متفاوت اختصاص داده شد. با توجه به جدول((۱ و نتایج به دست آمده، زیر حوضه یsw۱ با مقادیر%۰/۰ (بسیار خوب)،%)۰/۰۶خوب)،%)۲۶/۷۰متوسط)،%)۴۷/۵۴ضعیف) و )۲۵/۷۰%خیلی ضعیف) در اولویت اول ازلحاظ خطر سیلخیزی قرار دارد که علت بالا بودن مقدار شیب، نبود پوشش گیاهی خوب و بالا بودن میزان بارندگی و تراکم بالای مناطق مسکونی را نام برد. علاوه بر آن تراکم بالای جاده و نیز منتهی شدن آب از تمامی زیر حوضه ها از عوامل موثر بر سیلخیزی بودن این زیر حوضه میباشد. همچنین زیر حوضه sw۴ با مقادیر )۴۷/۷۳%بسیار خوب)، )۴۲/۸۸%خوب)، )۸/۲۲%متوسط)،%)۱/۰۹ضعیف) و )۰/۰۸%خیلی ضعیف) در بهترین شرایط و ازلحاظ سیلخیز بودن در کمترین مقدار قرار دارد که علت آن با توجه به شرایط زیر حوضه از لحاظ میزان پوشش گیاهی، تراکم کم جاده و نیز پایین بودن تراکم زهکشی رودخانه در شرایط بهتری قرار دارد. درنهایت با توجه به شرایط آبخیز زیر حوضه هایی که از احتمال خطر بالای سیلخیزی قرار دارند، قبل از هرگونه اقدامات عمرانی ابتدا مطالعات لازم در آنها انجام بگیرد.

کلیدواژه ها

سیلاب، آبخیز، منطق فازی،GIS ،RS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.