مدلی برای برنامه ریزی آبیاری با استفاده از اختلاف دمای هوا و سطح برگ گیاه ذرت

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 32، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WRA-32-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 311
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدیجه فتاحی دولت آبادی

دانشجوی دکتری گروه علوم و مهندسی آب دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات. تهران. ایران.

حسین بابازاده

استاد گروه مهندسی آب دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران.

پیام نجفی

استاد گروه مهندسی آب دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان اصفهان.

حسین صدقی

استاد دانشگاه علوم و تحقیقات

چکیده

تعیین سریع و دقیق زمان آبیاری به منظور جلوگیری از تنش آبی گیاه، از مهم ترین مسائل مدیریت پایدار آب در مزرعه است. اندازه گیری رطوبت خاک و درجه حرارت سطح برگ، دو روش تعیین زمان آبیاری است. در این تحقیق با ترکیب این دو روش مدلی برای برنامه ریزی و مدیریت آبیاری ذرت علوفه ای (SC-۷۰۱) ارائه شده است. رطوبت نسبی (RH)، دمای هوا (Ta)، دمای سطح برگ (TL) و رطوبت خاک (SM) در سال۱۳۹۲ اندازه گیری شد و با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی ورگرسیون خطی چندگانهآزمون (stepwise Method)، مدلی ارائه شد. در سال ۱۳۹۳ پنج تیمار شامل ۳۵،% ۶۵%، ۷۵%، ۸۵% و ۱۰۰% کل آب قابل دسترس با چهار تکرار تعریف شد، زمانی که رطوبت خاک به رطوبت های مزبور می رسید آبیاری صورت می گرفت. اندازه گیری های سال قبل تکرار و مدل واسنجی شد. نتایج سال اول، همبستگی بین پارامترهای RH، Ta، TL، Ta-TLبه عنوان متغیر مستقل و SMبه عنوان متغیر وابستهR۲=۰.۸۷را نشان داد. ضریب تبیین مدل رطوبت خاک با سه پارامتر ورودی دمای هوا، دمای سطح برگ و رطوبت نسبی، R۲=۰.۹۲به دست آمد. در این مدل، رطوبت خاک رابطه معکوس با متغیرهای (Ta) و (TL-Ta) و رابطه مستقیم با RH دارد. رطوبت خاک با استفاده از مدل برای تیمارهای سال دوم به کار رفت و با مقادیر اندازه گیری شده مقایسه شد. اختلاف میانگین رطوبت خاک اندازه گیری و برآورد شده با مدل در زمان اوج تشعشع خورشید (هنگام ظهر) کمتر از ۱۰± درصد بود. مدل مزبور داده های تیمار ۷۵% کل آب قابل دسترس را به خوبی و با اختلاف بسیارکم تخمین زد.

کلیدواژه ها

رطوبت خاک, تنش آبی, رطوبت نسبی, شبکه عصبی مصنوعی و رگرسیون خطی چندگانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.