اثر زئولیت های طبیعی و اصلاح شده با سورفکتانت بر آبشویی نیترات در آبیاری با پساب تصفیه شده شهری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش آب در کشاورزی، دوره: 32، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WRA-32-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علوی

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

جهانگیر عابدی کوپایی

استاد گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

بهروز مصطفی زاده

استاد، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان.

چکیده

به دلیل کمبود آب استفاده از پساب ها برای آبیاری اهمیت بیشتری پیداکرده است. همچنین کاربرد مواد طبیعی و غیر سمی مانند زئولیت که سبب افزایش راندمان کاربرد کود می شود و هم زمان آبشویی نیترات خاک را کاهش می دهند، موردتوجه زیادی قرارگرفته است. پژوهش حاضر با اهداف بررسی تاثیر دو اندازه برای ذرات شامل ۱ تا ۶۸/۱ میلی متری و ۵۳ تا ۶۳ میکرون و مقدار کاربرد (۲۰ و ۶۰ گرم در کیلوگرم خاک) زئولیت کلینوپتیلولایت طبیعیCp)) و زئولیت اصلاح شده با سورفکتانت SMZ)) بر آبشویی نیترات و آمونیوم خاک و عملکرد گیاه گندم با استفاده از ستون های خاک و برای آبیاری با پساب در فصل زراعی ۹۵-۱۳۹۴ انجام شد. خاک های مورد آزمایش در استوانه هایی از جنس پلی اتیلن با قطر داخلی ۱۱ سانتی متر و ارتفاع ۶۵ سانتی متر موردمطالعه و ارزیابی قرار گرفتند.آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار برای هر تیمار طراحی گردید. نتایج نشان داد میزان کل نیتروژن نیتراتی (NO۳-N) خارج شده از ستون های خاک اصلاح شده با SMZو Cpدر مقایسه با تیمار کنترل که بدون مواد اصلاح کننده بود به ترتیب ۳۲% و ۲۷% کاهش یافت. همچنین، استفاده از اصلاح کننده های Cpو SMZرشد گیاه گندم را بهبود بخشید. اندازه ذرات اصلاح کننده ها اثر معنی داری بر آبشویی نیترات و رشد گیاه گندم نداشت. به طورکلی نتایج نشان داد که اصلاح کننده های Cpو SMZبه عنوان موادی سازگار با محیط زیست در کنترل آبشویی نیترات خاک و بهبود عملکرد گیاه گندم موثر می باشند.

کلیدواژه ها

اصلاح کننده خاک, کلینوپتیلولایت, ستون خاک, گندم, اندازه ذرات اصلاح کننده ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.