بهینه سازی پارامترهای ورودی تغییر شکل پلاستیک شدید ورق آلیاژ آلومینیوم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سی امین همایش سالانه بین المللی انجمن مهندسان مکانیک ایران
  • کد COI اختصاصی: ISME30_359
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 336
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل غلامی

دانشجوی دکتری رشته مهندسی مکانیک گرایش ساخت و تولید دانشگاه امیرکبیر

احسان میرزائی

دانشجوی دکتری رشته مهندسی مکانیک دانشگاه امیر کبیر گروه ساخت و تولید

فرنود نوروزی

دانشجوی دکتری رشته مهندسی مکانیک دانشگاه امیر کبیر گروه ساخت و تولید

مصطفی آسمانی

دانشجوی دکتری رشته مهندسی مکانیک دانشگاه امیر کبیر گروه ساخت و تولید

بهروز آرزو

استاد دانشگاه امیرکبیر دانشکده مکانیک گروه ساخت و تولید

چکیده

فرایند تغییر شکل پلاستیک شدید ، یکی از ساده ترین و پرکاربردترین و ارزان ترین روش های استحکام بخشی فلزات در صنعت است. روش اکستروژن در کانال زاویه دار موازی نیز نامیده می شود، به نوعی مادر روش های تغییر شکل پلاستیک شدید، محسوب می گردد. قالب این روش، دارای یک کانال برای ورود قطعه مورد نظر است که در وسط مسیر کانال، دارای یک تغییر زاویه است. پارامترهای مختلفی از قبیل ضریب اصطکاک بین قالب و ورق، ابعاد بیلت اولیه، دمای قطعه کار، زاویه کانال قالب، انحنای گوشه قالب، سرعت اعمال فرآیند و خواص مکانیکی ماده در چگونگی انجام فرایند و نیز نتیجه نهایی به دست آمده تاثیرگذار هستند. همواره تلاش می شود تا به بهترین انتخاب برای پارامترهای ورودی فرایند دست یافت. از این رو بررسی های نسبتا وسیعی در این حوزه توسط محققین انجام گرفته است. در پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر فرایند اکستروژن در کانال زاویه دار موازی توسط مدلسازی المان محدود و با استفاده از الگوریتم های طراحی آزمایشات و نیز مدلهای بهینه سازی پرداخته شد. تناژ مورد نیاز جهت انجام فرایند و میزان کرنش پلاستیک موثر ایجاد شده در ورق به عنوان پارامترهای خروجی در نظرگرفته شد و تلاش گردید در کنار کاهش تناژ مورد نیاز، میزان کرنش پلاستیک موثر بیشینه ای کسب گردد. نتایج نشان داد موثرترین پارامتر تاثیر گذار بر تناژ پرس مورد نیاز، ضریب اصطکاک بین قالب و ورق می باشد. همچنین زاویه ورق بیشترین تاثیر را بر روی کرنش پلاستیک موثر ایجاد شده دارد. تاثیر سایر پارامترها مانند ضخامت و پهنای ورق نیز به تفصیل در بخش نتیجه گیری توضیح داده شده اند.

کلیدواژه ها

تغییر شکل پلاستیک شدید، اکستروژن در کانال زاویه دار، NSGAII

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.