اثر آبیاری یک طرفه بر تغییر شاخص های تنش خشکی، تغذیه، فعالیت آنتی اکسیدانی و فتوسنتزی گوجه فرنگی رقم ’ فالکاتو‘

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 28، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSUM-28-4_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 137
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم حقیقی

دانشگاه صنعتی اصفهان

مریم مظفریان

دانشگاه شیراز

چکیده

کاهش میزان آبیاری از طریق آبیاری کاهشی یک طرفه یا موضعی (PRD) باعث صرفهجویی در آب و هزینههای تولید میشود. بدین منظور آزمایشی جهت مقایسه آبیاری یک طرفه و آبیاری معمولی بر گوجه فرنگی رقم فالکاتو در دانشگاه مسی نیوزلند به اجرا در آمد، تیمارها به صورت شاهد (آبیاری در حد ظرفیت مزرعه در هر بار آبیاری به کل حجم ریشه) و PRD (آبیاری به صورت نصف ظرفیت مزرعه فقط به یک سمت ریشه در هر دور آبیاری) ترتیب داده شد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که فعالیت آنزیم های پراکسیداز و سوپراکسیداز دیسموتاز در تیمار آبیاری یک طرفه نسبت به شاهد افزایش داشت. کاهش فتوسنتز، هدایت مزوفیلی و کارآیی مصرف آب فتوسنتزی، وزن تر و خشک ریشه و شاخساره در تیمار آبیاری یک طرفه نسبت به تیمار شاهد مشاهده شد. بازده کسب مواد غذایی (NACE) برگ به ترتیب برای عناصر سدیم و روی بالاترین و کم ترین میزان بازده کسب مواد غذایی در فسفر زمانی که آبیاری موضعی در مقایسه با شاهد اعمال شد مشاهده گردید، شاخص های عملکردی از جمله میانگین عملکرد (MP) افزایش معنی دار و ۶۳ درصدی نسبت به اولین برداشت میوه داشت، شاخص پایداری عملکرد (YSI) ۴۶ درصد در سومین برداشت میوه نسبت به دومین برداشت کاهش یافت. شاخص مقاومت (TOL) در آخرین برداشت میوه ۸۰ درصد نسبت به اولین برداشت افزایش داشت، هم چنین میانگین ژئومتری عملکرد (GMP) در دومین برداشت نسبت به اولین برداشت ۶۲ درصد افزایش مشاهده شد.

کلیدواژه ها

آبیاری یک طرفه, پراکسیداز, سوپراکسید دیسموتاز, شاخص حساسیت به تنش, عملکرد, گوجه فرنگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.