بررسی ترکیبات موثره و اثرات ضد باکتریایی اسانس کرفس کوهی (Kelussia odoratissima Mozaff) و کلپوره (Teucrium polium) بر برخی از پاتوژن های مواد غذایی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 28، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSUM-28-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصور مشرقی

دانشگاه فردوسی مشهد

مجید عزیزی

دانشگاه فردوسی مشهد

فاطمه عروجعلیان

دانشگاه تهران

ناصر شاه طهماسبی

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

در این تحقیق اسانس کرفس کوهی (Kelussia odoratissima Mozaff) و کلپوره (Teucrium polium) به روش تقطیر با آب استخراج گردید. اسانس های بدست آمده با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگراف (GC) و گاز کروماتوگراف متصل به طیف نگار جرمی (GC/MS)آنالیز شد و اجزای آن ها بر اساس شاخص بازداری و طیف جرمی تعیین گردید. سپس با استفاده از روش میکرودایلوشن (ریز رقت) و با استفاده از دستگاه خواننده الایزا خاصیت ضد باکتریایی اسانس های مورد نظر با تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) علیه برخی از باکتری های آلوده کننده مواد غذایی مانند Staphylococcus aureus، Bacillus cereus، Listeria monocytogenes، Escherichia coli O۱۵۷H۷ و Salmonella enterica و Pseudomonas aeruginosa بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان داد که در کرفس کوهی اجزای مهم اسانس شامل (Z)-ligustilide، (Z)-۳-butylidene-phthalide، limonene α-phellandrene و germacrene B بود. اجزای مهم اسانس کلپوره شامل β-caryophylene، Germacrene D، γ-cadinene، (Z)- nerolidol، camphor، β-pinene، α- camphene، linalool و α-humulene بود. MIC اسانس کرفس کوهی بین ۳۱/۰ میلی گرم بر میلی لیتر (مربوط به استافیلوکوکوس اورئوس) تا ۵/۲ میلی گرم بر میلی لیتر (سالمونلا انتریکا) متغیر بود در حالی که MIC اسانس کلپوره برابر ۱۶/۰ (مربوط به استافیلوکوکوس اورئوس) تا ۲۵/۱ میلی گرم بر میلی لیتر (مربوط به سالمونلا انتریکا) بود. با توجه به نتایج بدست آمده به نظر می رسد استفاده از گیاهان دارویی بومی در راستای کنترل موثر پاتوژن های مواد غذایی به عنوان یک روش مکمل که در عین حال اثر نامطلوب کم تری بر خواص ارگانولپتیکی داشته باشند سودمند باشد.

کلیدواژه ها

کرفس کوهی, کلپوره, خواص ضد باکتریایی, روش ریز رقت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.