تاثیر توانمندسازی بر خودکارآمدی و عملکرد شغلی دبیران تربیت بدنی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش در ورزش تربیتی، دوره: 10، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_RES-10-26_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه گل صنم لو

دانشجوی دکتری مدیریت ورزشی، پردیس بین المللی کیش، دانشگاه تهران، کیش، ایران

مهرزاد حمیدی

دانشیار مدیریت ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

حسین رجبی نوش آبادی

استادیار مدیریت ورزشی، پردیس بین المللی کیش، دانشگاه تهران، کیش، ایران

نصرالله سجادی

استاد مدیریت ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

هدف این پژوهش بررسی تاثیر توانمندسازی بر خود کارآمدی و عملکرد شغلی دبیران تربیت بدنی بود. روش پژوهش کمی بود و جامعه آماری پژوهش را کلیه دبیران تربیت بدنی کشور به تعداد ۲۷۵۳۰ تشکیل دادند. با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان تعداد ۳۸۰ نفر از دبیران تربیت بدنی به تفکیک ۱۸۸ مرد و ۱۹۲ زن به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای یک مرحله ای بود. برای گردآوری داده­ها از سه پرسش نامه استفاده شد. این پرسش­نامه­ها عبارت بودند از پرسش­نامه توانمندسازی دبیران تربیت بدنی اقتباس شده از دو پرسش­نامه توانمندسازی کارکنان رکنی لموکی (۲۰۱۳) و پرسش­نامه بهبود عملکرد شغلی کارکنان آوام له (۲۰۱۳)، پرسش­نامه خود کارآمدی با اقتباس از پرسش­نامه خود کارآمدی معلمان بندورا (۲۰۰۶) و پرسش­نامه عملکرد شغلی معلمان برگرفته از پرسش­نامه عملکرد شغلی معلمان امین، شاه، ایاز و آتا (۲۰۱۳). تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزار SPSS۲۱ و نرم افزار LISREL۸انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که مقدار ضریب رگرسیونی استاندارد بین توانمندسازی و خودکار آمدی دبیران برابر ۵۶/۰ با ضریب معناداری ۰۲/۷ t= هست که نشانگر تاثیر معنا دار و مستقیم توانمندسازی بر روی خود کارآمدی دبیران تربیت بدنی کشور بود. همین طور نتایج نشان داد که مقدار ضریب رگرسیونی استاندارد بین توانمندسازی و عملکرد شغلی دبیران برابر ۵۳/۰ با ضریب معناداری ۸۷/۸ t= بود که این یافته نیز نشان داد، توانمندسازی بر روی عملکرد شغلی دبیران تربیت بدنی کشور تاثیر معنا دار و مستقیم داشته است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که اگر بر توانمندی های دبیران تربیت بدنی افزوده شود، این امر می تواند سبب بهبود خود کارآمدی و عملکرد شغلی دبیران تربیت بدنی شود.

کلیدواژه ها

رفتار سازمانی, سازمان های ورزشی, وزارت آموزش و پرورش, دوره های ضمن خدمت, ورزش دانش آموزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.