امکانسنجی استفاده از تصاویر رادار سار برای تشخیص و اندازه گیری ناهمواری های سطح دریا در منطقه دریایی نوشهر
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه علوم و فناوری دریا، دوره: 26، شماره: 102
- کد COI اختصاصی: JR_MSTJ-26-102_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 303
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه فیزیک دریا، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس
دانشیار، گروه فیزیک دریا، دانشگاه تربیت مدرس
دانشیار، گروه سنجش از دور و GIS، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
امکان استفاده از تصاویر رادار سار برای تشخیص ناهمواری های سطح دریا که عمدتا در اثر بادها و تلاطم آب ایجاد می شوند، مورد تحقیق قرار گرفته است. تصاویر مختلفی از داده های سنجنده راداری سنتینل-۱ سار در باند سی و زاویه برخورد ۱۶/۳۹ درجه تهیه و با انجام پردازش های مختلف در دو قطبیدگی، تصاویر ضریب و شدت بازپخش برای منطقه دریایی نوشهر تولید شده و تغییرات مکانی این پارامترها در محیط دریا مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده آن است که مقدار بازپخش از سطح در مناطق مختلف متفاوت و متغیر است. همچنین، مقادیر ضریب بازپخش بزرگتری در قطبش وی وی (VV) ( با مقدار حداکثر تا حدود ۱/۰ در تاریخ ۱۲/۰۷/۹۶) نسبت به قطبش وی اچ (VH) مشاهده می شود. مقایسه نمودارها نیز نشان می-دهد که قطبش وی وی (VV) تفکیک تفاوت های مقدار ضریب و شدت بازپخش از سطح در مناطق نزدیک و دور از ساحل را بهتر از قطبش وی اچ (VH) انجام و نشان می دهد. هنگامی که مقدار میانگین ضریب بازپخش راداری در قطبش ویوی ۰۰۷۳۵/۰ است، زبری سطح دریا در منطقه نوشهر کم و ارتفاع امواج در حد ۹/۰ متر است. اما هنگامی که مقدار میانگین ضریب بازپخش راداری در قطبش ویوی ۰۳۴۰۰۴/۰ است، زبری سطح دریا در منطقه نوشهر زیاد و ارتفاع امواج در حد ۷/۲ متر است. لذا، مشخص شد که ارتباط و همبستگی مناسبی بین مقادیر بازپخش از سطح و میزان ناهمواریهای سطحی وجود دارد. ضمنا، نتایج موید افزایش ضرائب بازپخش و در نتیجه زیری سطح آب در مناطق نزدیک ساحل نسبت به مناطق دور از ساحل است.کلیدواژه ها
ضریب بازپخش, قطبیدگی, دریای خزر, نوشهراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.