سنجش روابط علی بین مهارتهای تدریس و پیشرفت تحصیلی دانشجویان با نقش میانجیگری احساسات مثبت و منفی و کنترل ادراک شده با رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مطالعات روانشناسی تربیتی، دوره: 15، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_JEPS-15-32_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی باقریان فر

دانشجوی دکتری برنامه ریزی درسی در آموزش عالی دانشگاه اصفهان

معصومه فلاح نودهی

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور شاهرود

علی اکبر دولتی

دانشگاه اصفهان

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط علی بین مهارت­های تدریس و پیشرفت تحصیلی دانشجویان با نقش میانجی­گری احساسات مثبت و منفی و کنترل ادراک شده با رویکرد مدل­یابی معادلات ساختاری انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و روش تحلیل از نوع مدل­یابی معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان یاسوج در سال تحصیلی۹۶ - ۱۳۹۵ به تعداد ۱۶۰۴ نفر تشکیل می­دهند که به صورت تصادفی طبقه­ای ۳۵۹ نفر از آن ها مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع­آوری داده­ها از پرسشنامه­های محقق ساخته­ مهارت­های تدریس (۱۳۹۵)، محقق ساخته احساسات مثبت و منفی (۱۳۹۵)   و کنترل ادراک شده تتریک و لاراکو (۱۹۸۷) استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss۲۴ و Amos۲۳ صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که مهارت­های تدریس با احساسات مثبت، کنترل ادراک شده و پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معنادار (sig=۰/۰۰۰۱) و با احساسات منفی رابطه منفی و معناداری (sig= ۰/۰۰۰۱) دارد. همچنین مهارت­های تدریس، احساسات مثبت، احساسات منفی و کنترل ادراک شده بر پیشرفت تحصیلی به ترتیب با ضریب مسیر ۲۶/۰ و ۲۳۲/۰ و ۲۳۵/۰- و ۲۷۵/۰ اثرگذار بوده و مهارت­های تدریس ۷/۶ درصد، احساسات مثبت ۳/۵ درصد، احساسات منفی ۵/۵ درصد و کنترل ادراک شده ۵/۷ درصد از پیشرفت تحصیلی دانشجویان را به طور مستقیم تبیین می نمایند. از این رو، می­توان نتیجه­گیری کرد که مدرسان با داشتن احساسات مثبت و مهارت­های تدریس قوی و دور کردن احساسات منفی از خود، می­توانند پیشرفت تحصیلی دانشجویان را افزایش دهند.

کلیدواژه ها

تدریس, پیشرفت تحصیلی, احساسات, کنترل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.