گیاه پالایی نیکل از محیط هیدروپونیک به کمک علف شاخی (Ceratophyllum demersum L.)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-2-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 118
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر پرنیان

مصطفی چرم

نعمت اله جعفرزاده حقیقی فرد

مهری دیناروند

چکیده

چکیده با افزایش جمعیت، روند آلوده شدن منابع آب تشدید شده و بشر نیازمند روش-هایی نو و ارزان برای پالایش و بهبود کیفیت آب شده است. نیکل از عناصری است که در غلظت های کم برای ادامه حیات اکوسیستم ها ضروری است و در غلظت های زیاد مضر و آلاینده ای خطرناک به شمار می رود. این فلز از طریق منابع مختلف، از جمله پساب ها و فاضلاب های شهری و صنعتی سبب آلودگی منابع آب می گردد. پالایش سبز با گیاهان آبزی روشی نو، کارآمد و ارزان برای بهبود کیفیت آب و پساب است. در این پژوهش، پتانسیل گیاه پالایی نیکل به وسیله گیاه آبزی علف شاخی (Ceratophyllum demersum L.) که بومی بسیاری از رودخانه های ایران است، در محیط هیدروپونیک بررسی شده است. پس از تعیین pH بهینه رشد (۷ = pH)، این گیاه در محلول غذایی هوگلند دارای نیکل در ۴ سطح مختلف آلودگی (صفر، ۱، ۲، ۴ و ۶ میلی گرم در لیتر) طی ۱۴ روز کشت شد. با اندازه گیری روزانه غلظت نیکل در محلول کشت، و هم چنین مقدار اولیه و نهایی این فلز سنگین در گیاه، گیاه-استخراجی نیکل از پساب امکان سنجی شد و اثرات زیستی نیکل بر رشد علف شاخی با محاسبه شاخص تولید زیست توده بررسی گردید. حداکثر کارایی حذف نیکل ۵۰% و در سطح آلودگی ۱ میلی گرم در لیتر مشاهده شد. ضریب انتقال و شاخص جذب حداکثری نیکل در سطح ۶ میلی گرم در لیتر، ۶۵/۳۳۸ و ۰۵/۵ میلی گرم به دست آمد. کمترین و بیشترین مقدار شاخص تولید زیست توده گیاهی ۲۷/۱ و ۶/۳ گرم در روز، به ترتیب مربوط به سطوح آلودگی ۶ و صفر میلی گرم در لیتر بود. نتیجه کلی پژوهش این بود که پالایش سبز نیکل در محیط هیدروپونیک به وسیله گیاه علف شاخی امکان پذیر است و بررسی پتانسیل آن در مورد پساب های صنعتی پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

Keywords: Nickel, Phytoremediation, Hydrophytes, Pollution of water resources., واژه های کلیدی : نیکل، گیاه پالایی، گیاهان آبزی، آلودگی منابع آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.