شواهد آکوستیکی و بررسی میزان تقطیع پذیری واژه های مشتق پیشوندی زبان فارسی در پردازش گفتار

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوماهنامه جستارهای زبانی، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_LRR-13-2_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 232
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم حمصیان اتفاق

PhD in Linguistics, University of Isfahan, Isfahan, Iran.

بتول علی نژاد

Associate Professor of Linguistics, University of Isfahan, Isfahan, Iran

عادل رفیعی

Assistant Professor of Linguistics, University of Isfahan, Isfahan, Iran

چکیده

اطلاعات آکوستیکی میتواند به منزله شاهدی برای بسیاری از مسائل مطرح در حوزه های دیگر زبان شناسی به خصوص صرف گفتاری و پردازش گفتاری باشد. مقاله حاضر با استفاده از واژههای مشتق پیشوندی زبان فارسی به بررسی شواهد آکوستیکی دالبر میزان تقطیعپذیری آن ها در پردازش، درک و دریافت معنی پرداخته است. برای این منظور واژههای مشتق از پیشوندهای «نا-»، «هم-»، «فرو-» و پایههای آن ها همراه با بسامد رخداد نمونه آن ها از پیکره پژوهشگاه علوم انسانی استخراج شد. از هر پیشوند دو واژه تقطیعپذیر و تقطیعناپذیر انتخاب و با قرار دادن آن ها در جملات حامل هم بستههای دیرش، زیروبمی، سازهها، شدت، دیرش خیز و شفافیت منطقه گذر بررسی شد. یافتهها نشان داد دیرش نسبی واژههای تقطیعپذیر بیشتر از واژههای تقطیعناپذیر است. در منطقه گذر وند و پایه و در حالت ایستایی وند واژههای تقطیعناپذیر به علت پیوستگی میزان همتولیدی در بسامد زیروبمی، سازه اول، سازه دوم و سازه سوم آن ها بیشتر از واژههای تقطیعپذیر است. در واژههای تقطیعناپذیر، دیرش نسبی شدت خیز بیشتر و روند هموارتری را نشان میدهد. همچنین در واژههای تقطیعپذیر، شفافیت تولید سازهها در منطقه گذر بیشتر از واژههای تقطیعناپذیر است.  

کلیدواژه ها

Acoustic features, Parsability, Derivational prefixes, Spoken morphology, Speech processing, هم بسته های آکوستیکی, تقطیع پذیری, پیشوندهای اشتقاقی, صرف گفتاری, پردازش گفتار.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.