تغییر اقلیم خلیج فارس

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی اقیانوس شناسی خلیج فارس
  • کد COI اختصاصی: ICPGO05_078
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 389
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مازیار غلامی

معاون اداره کل هواشناسی استان تهران، سازمان هواشناسی کشور، تهران

بهزاد لایقی

مدیر مرکز علوم جوی و اقیانوسی، سازمان هواشناسی کشور، تهران

ابراهیم اسعدی اسکویی

رئیس پژوهشکده اقلیم شناسی، سازمان هواشناسی کشور، مشهد

مریم عباسی

دکتری زیست شناسی دریا، دانشگاه گیلان، رشت

چکیده

براساس تعریف هیات بین المللی تغییر اقلیم IPCC) )، تغییر اقلیم به تغییر وضعیت آب و هوا اشاره دارد. منظور از این تغییرات شامل تغییر مقادیر متوسط کمیت های اقلیمی و یا نوسان ویژگی های آنها برای یک دوره بلندمدت و طولانی (چند ده ساله و بیشتر) می شود. از آنجا که اقلیم بر تمامی فعالیت های بشری تاثیرگذار است، تغییر آن می تواند اهمیت بیشتری داشته باشد و بنابراین لازم است همواره مورد پایش، بررسی و مطالعه قرار گیرد. در این مطالعه بررسی نوسانات دمای سطح آب و تراز آب خلیج فارس مورد توجه قرار گرفته است. برای بررسی تراز آب از داده های ایستگاه ترازسنجی بوشهر برای بازه سال های۱۳۷۰ تا ۱۳۹۸ استفاده شده است و داده ها بصورت میانگین ماهانه می باشند. برای بررسی دمای سطح آب خلیج فارس از داده های حاصل از اندازه گیری سنجنده AVHRR ماهواره NOAA استفاده شد. داده ها بصورت میانگین ماهانه و برای دوره آماری ۲۰۰۲-۲۰۱۸ و از طریق پایگاه اینترنتی مرکز OceanWatch Coastwatch استخراج گردید. تفکیک مکانی داده های دمای سطح آب ۰/۰۴ درجه و بر حسب درجه سلسیوس (و با دقت ۰/۱ درجه سلسیوس) میباشد و تفکیک زمانی داده ها نیز روزانه است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرمافزارهای آماری نظیر SPSS و Excel استفاده شد. نتایج بیانگر روند افزایش دمای سطح آب خلیج فارس طی دوره آماری مورد مطالعه است. همچنین روند افزایش تراز آب در ایستگاه ترازسنجی بوشهر مشاهده شد که روند افزایش تراز در این ایستگاه بطور متوسط حدود ۴ میلی متر به ازای هر سال است.

کلیدواژه ها

تغییرات اقلیمی، نمایه های حدی بارش، نمایه های حدی دما.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.