بررسی تنوع زیستی علف‏های هرز سامانه‏های تحت کشت گندم شهرستان گرگان (حوزه قره‏سو) با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی علوم و فناوریهای نوین کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: MAST01_887
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم قاسمی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

بهنام کامکار

دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

ناصر باقرانی ترشیز

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

امید عبدی

کارشناس ارشد

چکیده

علف‏های هرز از جمله اجزای مهم یک اکوسیستم زراعی بشمار می‏روند که در طول تاریخ کشاورزی همواره انسان و سیستم‏های زراعی تاثیر زیادی بر پویایی، گسترش و تکامل این جوامع زیستی داشته‏اند. بررسی تنوع زیستی علف‏های هرز سامانه‏های تحت کشت گندم شهرستان گرگان (حوزه قره‏سو)، طی عملیات نمونه‏برداری و بازدید میدانی در بهار سال 1389 صورت گرفت. در این مطالعه تعداد 79 مزرعه از هشت روستا به صورت تصادفی انتخاب گردید، سپس با استفاده از کادر 25/0 مترمربعی، نمونه برداری به روش W شکل و با شمارش تعداد علف‏های هرز هر کادر و ثبت آن‏ها به تفکیک جنس و گونه صورت پذیرفت. سپس شاخص‏های تنوع شانن- واینر و شاخص یکنواختی سیمپسون برای اندازه‏گیری تنوع زیستی مورد محاسبه قرار گرفتند. نقشه‏ این شاخص‏‏ها با وارد کردن داده‏های جمع‏آوری و محاسبه شده در محیط نرم‏افزار ArcMap نسخه 9.3.1 از مجموعه نرم‏افزارهای ArcGis (ESRI, 2009) و انجام پردازشهای لازم تهیه شد. نقشه‏های حاصل نشان داد که روستای توشن و اوزینه در ناحیه جنوبی، همچنین روستای هاشم آباد و قلعه محمود واقع در قسمت شمال غربی منطقه مورد مطالعه دارای بیشترین میزان شاخص تنوع شانن- واینر و همچنین شاخص یکنواختی سیمپسون بودند. میانگین شاخص‏ها برای نقاط روستایی نشان داد که روستای توشن و سعد آباد به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان شاخص تنوع شانن- واینر بودند. روستاهای اوزینه، هاشم‏آباد، توشن و نصرآباد با میانگین شاخص یکنواختی 6/0 بیشترین و روستای سعدآباد با میانگین شاخص یکنواختی 3/0 کمترین یکنواختی را داشتند. نواحی با شاخص‏های تنوع و یکنواختی بالاتر دارای بارندگی و ارتفاع بالاتری بود.

کلیدواژه ها

علف هرز، تنوع زیستی، شاخص تنوع شانن-واینر، GIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.