بررسی واکنش گیاهان زراعی به بقایای شبیه سازی شده علف کش توتال ( مزوسولفورون+ یدوسولفورون در خاک)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی علوم و فناوریهای نوین کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: MAST01_843
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 961
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قدریه محمودی

کارشناسی ارشد شناسایی و مبارزه با علفهای هرز

ابراهیم ایزدی دربندی

اعضای هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

محمدحسن راشدمحصل

اعضای هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

معصومه دهقان

کارشناسی ارشد شناسایی و مبارزه با علفهای هرز

چکیده

به منظور ارزیابی حساسیت 7 گیاه زراعی مختلف به بقایای علف کش توتال در خاک آزمایش زیست سنجی در سال 1388 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. در این مطالعه که به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد، حساسیت گیاهان (نخود، عدس، لوبیا، گوجه فرنگی، ذرت، کلزا و چغندرقند) به بقایای مختلف علف کش توتال (0، 0002/0، 0005 /0،001/0 ،002/0، 004/0، 006/0 میلی گرم در کیلو گرم خاک ) بررسی شد. یک هفته بعد از سبز شدن گیاهان، درصد سبز شدن آنها تعیین شد، 30 روز پس از سبز شدن، درصد بقا، زیست توده ساقه و ریشه گیاهان مورد مطالعه اندازه گیری شد. جهت تحلیل نتایج آزمایش ضمن آنالیز واریانس داده ها، پاسخ گیاهان مورد آزمایش به بقایای علف کش توتال از طریق برازش داده های زیست توده ساقه به معادله های 3 و 4 پارامتری سیگموئیدی و محاسبه مقدار بقایای توتال برای 50 درصد بازدارندگی رشد ساقه گیاهان انجام شد. نتایج نشان دادند که با افزایش بقایای توتال در خاک، درصد سبز شدن، بقا و زیست توده ریشه و ساقه در همه محصولات مذکور کاهش معنی داری یافت. بر اساس نتایج آزمایش، نخود و کلزا بترتیب کمترین (3/29، 55/37 درصد) و بیشترین(85/92، 88 درصد) درصد تلفات زیست توده ساقه و ریشه را داشتند. براساس شاخص ID50، ذرت (0031/0 میلی گرم در کیلوگرم خاک ) و کلزا (00019/0 میلی گرم در کیلو گرم خاک ) متحمل ترین و حساس ترین گیاهان به بقایای علف کش توتال در خاک شناخته شدند و تحمل گیاهان مورد مطالعه به بقایای علف کش توتال به این ترتیب بود: کلزا< چغندرقند < عدس< لوبیا < گوجه فرنگی < نخود< ذرت.

کلیدواژه ها

توتال، چغندرقند، ذرت، عدس، کلزا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.